Endnu fire smittede med listeria fra pålæg

Endnu fire er bekræftet smittet med listeria fra kødpålæg fra virksomheden Jørn A. Rullepølser. Dermed er tallet af smittede oppe på 24, oplyser Statens Serum Institut (SSI).

SSI har mandag færdiganalyseret prøver fra yderligere fire listeriasmittede, som alle viste sig at være del af det igangværende udbrud fra kødpålæg.

Alle fire patienter er smittet med bakterier af udbrudsstammen, så antallet af kendte listeriasmittede i udbruddet er oppe på 24.

Statens Serum Institut undersøger i øjeblikket yderligere tre prøver fra listeriapatienter for at se, om også de er del af udbruddet.

Selv om virksomheden er lukket, og mistænkte produkter er trukket tilbage fra markedet, forventer SSI, at der kan komme yderligere tilfælde af listeriasmittede de kommende uger, da der kan gå flere uger fra man spiser inficeret kød, og indtil man bliver syg.

Ud over det aktuelle udbrud er der i 2014 30 tilfælde af listeria, som ikke er relateret til det aktuelle udbrud, og hvor bakteriernes DNA-profiler adskiller sig væsentligt fra udbrudsstammen.

12 mennesker menes at have mistet livet som følge af det listeria-udbrud, hvor virksomheden Jørn A. Rullepølser i Hedehusene viste sig at være hovedsmittekilde.

Som konsekvens af udbruddet har Fødevarestyrelsens beredskabschef fået frataget sit ansvarsområde.

Derudover iværksætter fødevareminister Dan Jørgensen (S) et kritisk eftersyn af listeriaindsatsen, som blandt andet vil inddrage uvildige eksperter fra såvel ind- og udland.

Desuden vil myndighedskontrollen i forhold til listeria bliver skærpet. Den består i, at der kommer flere omfangsrige kontroller rettet mod listeria ude i virksomhederne.

- Det vil forhåbentlig og formentlig mindske den risiko, som der altid vil være, siger Dan Jørgensen.

/ritzau/