Energibranchen rammer ny guldåre: Fjernvarme og køling

Skrevet af admin

13/06/2016

Dagens topnyheder

Et nyt gyldent eventyr tegner sig i horisonten for den danske energibranche: Eksport af systemer for fjernvarme og fjernkøling.

Virksomheder med ekspertise på området kan roligt finde ordrebøgerne frem, hvis det går, som en ny analyse forudser. Eksport af fjernvarme og fjernkøling vil skyde i vejret med hele 60 procent frem mod 2025 - fra nu 6,6 milliarder til 10,7 milliarder kroner.

Det bliver et kærkomment plaster på såret efter det kedelige vendepunkt i 2015 for den danske eksport af energiteknologi. Efter årevis med imponerende vækst faldt eksporten sidste år 3,9 procent.

Det forventede eksporteventyr vil kaste 2400 nye job af sig, hvis efterspørgslen skal klares, fortæller analysen, som Cowi har lavet for DI Energi, Dansk Fjernvarme, Fjernvarmeindustrien og Tænketanken Grøn Energi.

Det er ikke mindst klimaaftalen fra Paris i 2015 og en ny EU-strategi, der hjælper til. EU har som mål at drive CO2-udslippet 40 procent ned i 2030, set i forhold til 1990.

Få lande har så høj tilslutning til fjernvarme som Danmark med 65 procent af alle husstande. Det store hjemmemarked har givet danske virksomheder en enestående teknologisk viden, påpeger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

- Fjernvarmeløsninger vil kunne levere billig, effektiv og klimavenlig varme mange steder i Europa. Men potentialet er også enormt for fjernkøling, som vi kun lige er begyndt at etablere herhjemme, siger han.

Der er dog nogle rammevilkår og tilpasninger, der skal på plads, tilføjer han.

Rådgivningsvirksomheden Rambøll er i øjeblikket i gang med at udvikle fjernvarme og fjernkøling i Bridgeport på USA's østkyst. Selskabet venter sig en del af projektet, der ventes sat i gang i 2017, siger Thomas Rand, adm. direktør for energi i Rambøll.

- I USA bruger man oftest fjernvarme på universitets-campusser og kaserner, og man har traditionelt brugt damp til fjernvarme. Vi har været i USA gennem 10 år og prøvet at påvirke dem til at skifte til varmt vand som i Danmark, siger Thomas Rand.

- Det er langt billigere at etablere, fordi rørene ikke skal så dybt ned i jorden, og energiudnyttelsen er langt større, når man bruger varmt vand i stedet for damp, tilføjer han.

/ritzau/