Energisektor: Førerposition afhænger af opgør med afgifter

22/04/2016 16:53

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Fredag deltager 165 lande i FN's klimakonference i New York for at underskrive klimaaftalen fra COP21 i Paris i december.

Energisektoren i Danmark bruger anledningen til at komme med et opråb til de danske politikere: Danmark bør indføre nye energiafgifter, således at vedvarende energi ikke beskattes hårdere end olie og gas.

Det fortæller vicedirektør i Dansk Energi Anders Stouge.

- I dag beskatter man el meget højt sammenlignet med andre energityper, hvilket vil sige, at man faktisk bliver straffet for at bruge den grønne strøm, siger han.

En fremskrivning fra Dansk Energi viser, at om fem år vil 84 procent af el og varme i Danmark være grøn. Det skyldes ikke kun vind, men også at kraftværkerne er ved at gå fra kul til træpiller, halm og biomasse.

- Men skal vi beholde vores førerposition, kræver det, at redskaberne følger med, herunder reguleringen og afgiftssystemet. Det er ikke nok at sætte os nogle mål, siger Anders Stouge.

- Det er nødvendigt, at vi får udviklet vores system, så det bliver muligt og økonomisk forsvarligt at anvende den grønne strøm, tilføjer han.

Vicedirektøren påpeger samtidig, at lande som Kina hele tiden bliver bedre til at producere vind selv, hvorfor det er vigtigt at være på tæerne i Danmark.

- Vi er blandt verdens bedste til at producere grøn strøm, og nu skal vi være endnu bedre til at anvende den i energisystemet. Sådan holder vi fast i vores førerposition, og det kræver nye energiafgifter, siger han.

I Paris i december lykkedes det for første gang at få alle klodens lande til at anerkende klimaproblemerne og forpligte sig i en eller anden form.

På Danmarks vegne er det klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V), der skriver under på aftalen i New York fredag.

/ritzau/