Engelbrecht: Vestager skal undersøge Luxembourg

EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager skal grave sig helt til bunds i sagen om de hemmelige skatteaftaler i Luxembourg, der ifølge en lang række medier rundt om i Europa systematisk udhuler skattegrundlaget i de øvrige EU-lande.

Det siger skatteminister Benny Engelbrecht (S).

- Det er selvfølgelig helt og aldeles uacceptabelt, hvis der er EU-lande, der undergraver hinandens skattebase ved at lave lyssky særaftaler med multinationale selskaber om at undgå andre landes selskabsbeskatning, siger han.

- Det er ikke nyt, at der er sager af denne type, og det er kommissionen i gang med at kigge på. Men den der skattekonkurrence gennem bagdøren er jo ikke i orden, og hvis det, der er lagt frem i pressen er korrekt, så må man altså bare sige, at der meget vel kan være tale om egentlig ulovlig statsstøtte, siger ministeren.

- Og det er jo en sag for EU's konkurrencekommissær, som er Margrethe Vestager, og jeg har da i sinde at tage kontakt til EU-Kommissionen for at sikre mig, at det her bliver undersøgt til bunds.

Ritzau har torsdag formiddag forsøgt at få en kommentar fra konkurrencekommissæren. Beskeden fra hendes kontor er, at hun venter at kunne kommentere sagen senere på dagen.

Torsdag er det kommet frem gennem lækkede dokumenter fra revisionsfirmaet PwC, at man efter aftale med skattemyndighederne i Luxembourg laver sindrige selskabskonstruktioner, der til syvende og sidst munder ud i, at multinationale selskaber slipper for at betale skat af deres overskud i deres "hjemlande".

Det har fået flere EU-parlamentarikere til at pege fingre af Luxembourgs mangeårige finansminister - og nok så væsentligt EU's nye kommissionsformand - Jean-Claude Juncker.

Den tidligere EU-kommission tog i sidste måned de første skridt mod en sag mod Luxembourg for måske at have givet ulovlig statsstøtte til den store amerikanske internetboghandel Amazon.

Og selvom Juncker endnu ikke har kommenteret de seneste oplysninger fra de lækkede dokumenter fra PwC, så sagde han sådan her onsdag om Kommissionens granskning af Amazon.

- Det er konkurrencekommissærens (Vestagers, red.) job, og hun skal have stort råderum til at træffe sine beslutninger. Jeg kommer ikke til at stå i vejen. Det ville være upassende. Jeg gør mig visse tanker om sagen, men dem vil jeg holde for mig selv, siger Juncker.

/ritzau/

 

Dagens Gossip