Engell: Dagpenge kan koste Thorning posten

Dagpengesagen er så afgørende, at SR-regeringen må aflevere Statsministeriet til Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, hvis de ikke finder en løsning. Men statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil ikke sprænge SR-regeringen på sagen, hvor De Radikale står fast.

Det siger politisk kommentator, Hans Engell, efter 18 af 30 socialdemokratiske folketingsmedlemmer i Berlingske kræver sagen løst, når regeringen forhandler finanslov med SF og Enhedslisten.

- Det er en enorm belastning for regeringen og især for Socialdemokraterne. Hvis der ikke findes en nogenlunde acceptabel løsning på dagpengesagen, så risikerer Thorning, at sagen stjæler hele billedet frem til folketingsvalget, siger Hans Engell.

Før de kommende finanslovforhandlinger advarer Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, om, at sagen kan koste regeringen livet.

Regeringen kan ikke kommunikere politiske budskaber, så længe sagen overskygger alt andet. Samtidig vokser sagen hele tiden, påpeger Hans Engell.

- Hvis valget kommer i foråret 2015, vil stadig flere falde ud af dagpengesystemet. Mange har været på dagpenge i mindre end fire år. Så problemet bliver større, ikke mindre for regeringen. Hvis Thorning ikke finder en løsning, kan det koste hende regeringsmagten, siger han.

I 2010 halverede VK-regeringen dagpenge til to år og fordoblede genoptjening til et år med støtte fra Dansk Folkeparti og De Radikale, men SRSF-regeringen gennemførte det efter valget. Det tegner et billede af, at Socialdemokraterne ikke kerer sig om almindelige mennesker, siger han.

- Det er svært at se, at (finansminister Bjarne) Corydon kan finde penge til en hel masse sociale forbedringer. Det er ikke mit indtryk, at man internt i regeringen har en model for, hvordan man klarer det, siger Hans Engell.

/ritzau/