Engell: Embedsmænds kritik af Mette F er helt uhørt

Skrevet af admin

08/11/2014

Dagens topnyheder

Justitsminister Mette Frederiksen (S) er kommet på kant med sine embedsmænd i en grad, der sjældent er set før.

Og det kan blive et alvorligt problem for den socialdemokratiske kronprinsesse, vurderer politisk kommentator Hans Engell, der selv er tidligere justitsminister.

- Mette Frederiksen er under rigtig hårdt pres. Det er helt uhørt at tilsyneladende ledende embedsmænd fra ministerier selv opsøger medier og kritiserer deres minister, konstaterer han over for Ritzau.

Lørdag kan Politiken citere anonyme ansatte fra både Justitsministeriet og Beskæftigelsesministeriet, hvor Frederiksen sad tre år i chefstolen, for historier om eksplosivt temperament og offentlige ydmygelser af ansatte fra ministerens side.

Det dårlige forhold kulminerede i den forgangne uge, da departementschef Anne Kristine Axelsson blev degraderet, og de ansatte reagerede ved at møde op i begravelsestøj og holde krisemøde med fagforeningen Djøf uden at informere ministeren.

- Mette Frederiksen må finde en form og et samarbejde med ministeriet, der fungerer, konstaterer Hans Engell.

Han påpeger, at Justitsministeriet er udset til at spille en nøglerolle frem mod valget, og at det dårlige arbejdsklima kan ramme Mette Frederiksen på flere måder.

- Hver eneste dag er Justitsministeriet involveret i mellem fem og otte aktuelle historier. Og det vil hæmme arbejdet helt enormt, hvis tiden frem mod valget bliver en blanding af enkeltsager og dårligt samarbejde i huset, konstaterer Engell, som uddyber:

- Og hvis der tegnes et billede af, at Mette Frederiksen ikke er i stand til at samarbejde med embedsmændene, og at hun er en hidsigprop, der ydmyger medarbejderne, så er det en meget stor belastning, hvis hun i løbet af et års tid bliver formand for Socialdemokraterne.

Han understreger dog, at det ikke er Mette Frederiksen, der står for skud i sagen. Det gør embedsmændene også.

- Det er jo helt håbløst, at fordi en departementschef bliver degraderet, så møder en hel chefgruppe op i sørgetøj med sorte habitter, skjorter og slips. Det var sådan noget, man gjorde i 7. klasse, når man var sur på læreren, påpeger Engell og konstaterer:

- Mette Frederiksen er oppe imod et ministerium, der har leveret en stribe fejl, forkerte oplysninger, forkerte beregninger og manglende orienteringer. Det er en kultur, hun skal gøre op med, og det er ikke let, for den går helt tilbage til VK-regeringens tid.

/ritzau/