Engell: Friis betaler prisen for uduelige embedsmænd

Skrevet af admin

|

21/11/2013

Dagens topnyheder

Både politikere og kommentatorer har undret sig over, at Christian Friis Bach (R) vælger at gå som udviklingsminister i forbindelse med sagen om Global Green Growth Institute, GGGI.

Men efter at have hørt Christian Friis Bachs begrundelse for sin exit er politisk kommentator Hans Engell ikke i tvivl om, at den radikale politiker har truffet den rigtige beslutning.

- Det er en flot og korrekt håndtering af ministeransvaret. Selvom han ikke har fået korrekte oplysninger fra sine embedsmænd, så er det ham, der har ansvaret for at orientere Folketinget korrekt, siger Hans Engell.

Han henviser til, at Christian Friis Bach ikke har oplyst, at han som del af GGGI's bestyrelse i maj 2012 var med til at godkende de ekstravagante rejseregler, der gjorde det muligt for Lars Løkke Rasmussen (V) at rejse på første klasse for bistandsmidler.

Ifølge Christian Friis Bach var han ikke opmærksom på, at rejsereglerne optrådte i et underpunkt på mødet.

Selvom sagen i to måneder har fyldt forsiderne på landets medier, gik det først onsdag op for embedsmændene i Udenrigsministeriet, at deres minister havde deltaget i bestyrelsesmødet, hvor de omstridte rejseregler blev godkendt.

Ifølge Hans Engell betaler Christian Friis Bach prisen for "uduelige embedsmænd".

Derfor bør sagen få konsekvenser for embedsværket i Udenrigsministeriet, der ifølge den politiske kommentator og tidligere minister langtfra har levet op til ansvaret om at informere ministeren korrekt:

- Jeg har sjældent oplevet et ministerium, der har levet så ukvalificeret embedsmandsarbejde. Det må være helt uundgåeligt, at det får konsekvenser internt i ministeriet, siger Hans Engell, der selv er tidligere justits- og forsvarsminister.

Han peger på, at hvis embedsmændene fra start havde mindet Christian Friis Bach om, at sagen blev behandlet på bestyrelsesmødet, så havde den nu forhenværende minister formentlig håndteret sagen anderledes.

- Christian Friis Bach betaler prisen for at have uduelige embedsmænd. Så stærkt vil jeg sige det. Men han burde også selv have været opmærksom på, at rejsereglerne var en del af punkterne, der skulle behandles på bestyrelsesmødet, siger Hans Engell.

/ritzau/