Engell: Irak-dokumenter er mindre problem for regeringen

Skrevet af admin

26/02/2016

Mest læste i dag

Det er et af de mindre problemer for regeringen, at justitsminister Søren Pind (V) går imod et flertal, der vil offentliggøre materiale fra Irak-kommissionen, fortæller politisk kommentator Hans Engell.

- Det med Søren Pind og Irak-kommissionen er en detalje. Det er ikke det, der får en regering til at vælte.

- Der er mange problemer, de skal have løst. Det her er et af dem, hvordan finder man en formel, så Liberal Alliance kan leve med det, siger han.

Fredag blev beslutningsforslaget, om at udlevere dokumenterne, førstebehandlet. Liberal Alliance, der har stillet forslaget, har flertal sammen med partierne i rød blok.

At Søren Pind sætter sig imod et flertal, kommer sammen med en række andre sager, der har præget regeringen.

Regeringen har fået to næser for tilbage i december at gå imod et flertal i Folketinget, der ville sløjfe besparelser på udviklingsbistanden. Derudover har De Konservative udtrykt mistillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

Det er vigtigt for regeringen at blive enig med de blå partier om den overordnede linje, forklarer Hans Engell.

- Det handler om, de kan finde en formel på samarbejdet, der gør, at regeringen kan overleve, siger han.

De blå partier holdt møde torsdag, og fredag eftermiddag sidder de fortsat samlet i møde på Marienborg, hvor de skal finde en tillægspakke til landbrugspakken. Der skal dog også drøftes en overordnet linje, fortæller Hans Engell.

- Selv om de måtte finde en løsning, står et samarbejde mellem de blå partier tilbage, som har været enormt dårligt. Derfor er det ikke nok, at man bare løser denne her sag, hvis det er, at regeringen langsigtet ligner en taber, siger han.

Fredag er mødet på Marienborg stadig lukket land, og det er usikkert, hvor længe forhandlingerne vil blive ved.

- De skal finde en måde på, hvordan ministrene kan samarbejde med de borgerlige partier, hvordan Løkke samarbejder med partilederne. De skal simpelthen starte forfra.

- Men om de kan blive enige om det, det er jo helt lukket af, siger Hans Engell.

/ritzau/