Engell: Mette F. må hyre en god departementschef

Den vigtigste opgave for justitsminister Mette Frederiksen (S) bliver at hyre den helt rigtige departementschef i stedet for Anne Kristine Axelsson, som flytter til Kirkeministeriet. Den ny chef skal skabe respekt om ministeriet, som igen anklages for at vildlede Folketinget om asylsøgere.

Det vurderer politisk kommentator, Hans Engell, der 1989-93 var justitsminister i Schlüterregeringen, som i januar 1993 blev fældet af tamilrapporten.

- Det er helt afgørende for Justitsministeriet, at der etableres intern ro. Mette Frederiksens allervigtigste beslutning er at udnævne en ny departementschef. Det er hendes hovedrådgiver. Hun skal ansætte én, der er Danmarks bedste jurist, politiker og chef, mener Hans Engell.

Justitsministeriet er havnet i søgelyset, fordi daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) i august oplyste, at asylansøgere i år lander på "nærmere 10.000". Justitsministeriet hævede to uger tidligere i et notat antallet til 13.000 asylsøgere, skriver Jyllands-Posten.

Sagen er ikke sprængfarlig for Mette Frederiksen, så længe politikerne strides om antallet, mener Hans Engell.

- Asyltal er forbundet med så stor usikkerhed, at ingen minister vil kunne give helt præcise oplysninger. De påvirkes af togstrejke i Tyskland og meget kraftige efterårsstorme i Middelhavet. Menneskesmuglere styres af, hvor indrejsen er enklest, siger Hans Engell.

Asylsagen bliver først farlig, når politikerne drøfter, hvor stramme reglerne skal være. Skal der gives familiesammenføring efter et år eller som i Tyskland først efter seks-syv år? påpeger han.

- Vælgerne gider ikke følge debatter, hvor politikerne slår hinanden i hovedet med tal. Derfor er det ingen farlig debat for Mette Frederiksen, siger Hans Engell.

/ritzau/

 

Dagens Gossip