Engell: Østergaard kaster bombe mod Socialdemokraterne

De Radikale er på direkte konfrontationskurs med Socialdemokraterne med kravet om, at danskere, der er født i 50'erne, først får folkepension, når de fylder 68 år.

Kravet kolliderer klart med S-kampagnen, som skal udstille et Venstre i kamp mod velfærden.

Det siger politisk kommentator, Hans Engell, om, at De Radikales leder, Morten Østergaard, som vicestatsminister vil fremrykke velfærdsaftalen fra 2006, så danskere, som er sidst i 50'erne ikke får folkepension som 67-årige, men må vente, til de er 68 år.

- De Radikale er virkelig på konfrontationskurs med Socialdemokraterne. For Thorning er meldingen meget, meget ubehagelig. Socialdemokraterne vil angribe Venstre hårdt for at skære på velfærdsområdet, siger Hans Engell.

- Det demonterer fuldstændig S-angreb på Venstre, at vicestatsministeren stort set er enig med Venstre og Dansk Arbejdsgiverforening, siger han.

Morten Østergaard ser på det såkaldte "hængekøje-problem" fra 2020.

Derfra venter 50 år med massive statsunderskud, fordi færre unge skal finansiere langt flere ældre på overførsler, samtidig med at olie og gas i Nordsøen tørrer ud, og renterne på statsgælden stiger.

Selvom de blå partier ikke umiddelbart er klar til samme øvelse som De Radikale, lægger Østergaard sig ind ved siden af Venstre, De Konservative og Liberal Alliance, der generelt har efterspurgt flere reformer, også på velfærdsområdet.

Bremsen trækkes af Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, påpeger Hans Engell.

- Socialdemokraterne håber at komme udenom dette ubehagelige tema i valgkampen. Men det er umuligt med Morten Østergaards melding. Han viger ikke fra reformlinjen og pisker Socialdemokraterne med skorpioner, siger Hans Engell.

De Radikale vil stille krav om senere folkepension, hvis de skal forhandle et nyt regeringsgrundlag med Helle Thorning-Schmidt (S), mener han.

- Så står Helle meget svagt. Alle kan huske, hvad der skete dengang (i efteråret 2011) i Det Sorte Tårn, da de sidst skulle forhandle, siger Hans Engell.

Tidligere har Østergaard også åbnet op for at hæve boligskatten for at sænke den på arbejde, hvilket også har fået kritik fra den nuværende regeringspartner.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip