Engell: Presset Thorning skal genvinde indenrigsdagsorden

Den flere måneder lange usikkerhed om statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) kandidatur til en toppost i EU og en mulig exit fra dansk politik har svækket både hende og regeringen.

Sådan lyder vurderingen fra politisk kommentator Hans Engell, efter at der lørdag aften blev sat navn på EU-præsidenten og EU's kommende udenrigschef, uden at det blev Thorning.

Han mener, at hun er nødt til at vise, at hun er tilbage i dansk politik for "fuldt styrke" for at rette op på de vigende meningsmålinger.

- Hun skal have genvundet den politiske dagsorden, hvilket bliver en kolossal udfordring. Hvad skal det politiske projekt være, der skal gøre det muligt for partiet og regeringen at bevare magten efter et valg, siger Hans Engell.

Han mener ikke, at forhandlingerne om finansloven, en reform af gymnasieskolen og en sundhedspakke kan bære helt frem til et valg, som, han vurderer, med overvejende sandsynlighed vil komme engang næste forår.

- Det er ikke nok for Thorning bare at komme hjem og sige: Jeg har jo hele tiden sagt, at jeg vil åbne Folketinget som statsminister og stå i spidsen for Socialdemokraterne ved et valg. Hun er nødt til at synliggøre, hvad der ellers skal ske, siger han

Han mener ikke, at det er et nederlag for Thorning, at hun ikke fik posten. Han er sikker på, at hun ville have sagt ja, hvis hun fik den tilbudt. Og at alle både politiske venner og fjender ville have accepteret det.

Men Engell mener, at regeringen har været handlingslammet på grund af usikkerheden.

- Der har været et politisk vakuum i regeringen og i Folketingsgruppen, som man skal have brudt, siger Engell.

/ritzau/

 

Dagens Gossip