Engell: PSO-regning kræver et S og V i forbrødring

Skrevet af admin

13/05/2016

Mest læste i dag

Socialdemokraterne gør ikke klogt i at udnytte splittelsen i blå blok, når det kommer til afskaffelsen af den grønne PSO-afgift.

Selv om alle tre støttepartier har afvist at hæve bundskatten for at finansiere de manglende PSO-afgiftsindtægter, tror politisk kommentator Hans Engell ikke, at Socialdemokraterne vil udnytte splittelsen.

Partiet vil i stedet gå regeringen i møde i forhold til at forhandle en aftale på plads.

- Hvis Socialdemokraterne bare fører de korslagte armes politik, så risikerer de selv at sidde med problemet efter et valg, siger han.

PSO-afgiften er blevet underkendt af EU-Kommissionen, og derfor skal der nu findes 70 milliarder kroner over de næste ti år, der skulle gå til grøn omstilling.

På et pressemøde fredag har regeringen fremlagt en plan for omkring en syvendedel af beløbet. Det findes hovedsageligt ved at sløjfe kystnære havvindmølleprojekter.

Men der venter nu forhandlinger om en endelig finansieringsplan for at erstatte afgiften, hvis ikke Danmark skal ende i en omfattende strid med EU.

- Vi skal forvente, at der kommer mange hulemøder og sonderinger. De er nødt til at gå fra de store markeringer og ultimative krav til at lukke sig inde og kompromisse, siger Hans Engell.

Møder, hvor Socialdemokraterne og Venstre, ifølge Hans Engell, har mest at vinde ved at søge hinanden, selv om der skal klippes en tå og files en hæl.

- Det er ikke nok at møde op med god appetit, man er også tvunget til at levere nogle indrømmelser, siger han.

For Socialdemokraternes vedkommende vil kompromiset kunne gå på at skære i de grønne ambitioner. Mens Venstre kan være nødt til at hæve bundskatten.

Som regeringen har lagt det frem fredag, skal en stor del af de resterende milliarder findes på fremtidige finanslove. Men det mener Hans Engell, at partierne kan lave mindre aftaler om.

- Det er selvfølgelig lidt svært at se Socialdemokraterne som en meget stor forligspartner på det her område, hvis de ikke også tager en form for medansvar for finansloven, men der kan man jo lave delaftaler og den slags, siger Hans Engell.

/ritzau/