Engell: SF-formand står overfor kæmpe oprydningstjans

Pia Olsen Dyhr (SF) er i stand til at tage de slagsmål, der vil komme, men det bliver bestemt ikke en nem opgave at samle SF.

Det mener politisk kommentator Hans Engell.

- Af de kandidater, man kunne tænke sig, er Pia Olsen Dyhr bedst egnet til at samle SF og styre partiet videre. Men det bliver bestemt ikke nogen nem opgave, siger han.

Fredag har Jonas Dahl (SF) meddelt, at han ikke stiller op. Han var ellers også blevet nævnt som et oplagt bud til formandsposten. Dermed er Pia Olsen Dyhr endnu den eneste, der har meldt sig som kandidat.

- Hun er en rutineret politiker, og hun kender politik meget bedre, end Annette Vilhelmsen gjorde, mener Hans Engell.

- Pia Olsen Dyhr er en robust kvinde, og hun vil kunne tage de store slagsmål, der kan komme.

Den evne kan den tidligere transportminister afgjort få brug for. Det er kun lidt over en uge siden, at partiet blev splittet på grund af uenigheden om aktiesalget af en andel af Dong Energy til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Uenigheden førte til, at Annette Vilhelmsen (SF) trak sig som formand og hev partiet ud af regeringen. Siden har tre tidligere ministre, Astrid Krag, Ole Sohn, og Ida Auken forladt partiet til fordel for henholdsvis Socialdemokraterne og De Radikale.

- Når så mange topfigurer har forladt partiet på så kort tid, vidner det om en yderst giftig stemning. Der er nogle skarpe personlige modsætninger og en grundlæggende uenighed om den politiske linje, siger Hans Engell.

- SF står ved begyndelsen af flere års intern debat. Jeg hører bestemt ikke til dem, der tror, at partiets problemer er løst, hvis de vælger Pia Olsen Dyhr som formand.

Formanden skal vælges på et ekstraordinært landsmøde i den første weekend i marts. Mulige kandidater skal have meldt sig inden klokken 10.00 torsdag i næste uge.

/ritzau/

 

Dagens Gossip