Engell: Thorning talte til S-vælgerne

Politisk kommentator Hans Engell mener, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) holdt en god og markant politisk nytårstale, hvor hun især henvender sig til de socialdemokratiske vælgere.

Helle Thorning-Schmidt fastslog blandt andet, at der skal være plads til at blive gammel i Danmark, og så opfordrede hun danskerne til at vise mere respekt over for offentligt ansatte.

- Talen er optakten til en lang valgkamp. Hun vælger at henvende sig direkte til de offentligt ansatte og de ældre. Dermed taler hun til langt over halvdelen af vælgerne.

- Og det er nogle af de grupper, hvor Socialdemokraterne de seneste år har haft store problemer, siger Hans Engell.

Han lægger samtidig vægt på, at Helle Thorning-Schmidt syv til otte gange nævnte ordet "tryghed" og dermed forsøger at imødegå danskernes bekymring for deres job og privatøkonomi.

- Hun talte meget om den offentlige sektor, men ikke ret meget om den private. Hvis man skal tale om, hvad der mangler i talen, så er det mere konkret indhold om regeringens kommende vækstpakke. De ville mange i erhvervslivet savne, siger Engell.

Peter Nedergaard, der er professor i statskundskab ved Københavns Universitet mener, at talens afsnit om de ældre var et forsøg på at hente vælgere tilbage fra Dansk Folkeparti.

- Indirekte drejede især nytårstalens megen vægt på de ældres vilkår sig om at tage noget af luften ud af tilslutningen til Dansk Folkeparti, som de seneste år ser ud til at have gjort alvorligt indhug i tilslutningen til Socialdemokraterne, siger han.

Thornings forsvar for de offentligt ansatte var derimod både rettet mod Enhedslisten og Venstre, som mange offentligt ansatte ifølge Peter Nedergaard ser ud til at have valgt at støtte i stedet for regeringen:

- Især bemærkningen, at regeringen ikke går ind for nulvækst i den offentlige sektor, var en meget direkte kritik af Venstre, som har foreslået netop det, siger Peter Nedergaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip