Engelsk konge bliver begravet 530 år efter sin død

530 år efter sin død har den engelske kong Richard III omsider fået en kongelig begravelse.

Under pomp og pragt blev en kiste med de jordiske rester af Richard III torsdag begravet i katedralen i Leicester.

- Vi lægger hermed knoglerne af din tjener Richard tilbage i graven, sagde ærkebiskoppen af Canterbury, Justin Welby, i en bøn under ceremonien.

Uden for katedralen var en større gruppe mennesker samlet for at ære Richard III, som blev dræbt på slagmarken i 1485.

- Jeg mener, at han blev dårlig behandlet, da han døde og gennem hele historien, siger May Doherty, en 62-årig pensionist fra Coleraine i Nordirland. Hun var mødt frem til ceremonien i middelaldertøj.

- Vi mener, at han var uskyldig, og han fortjener denne begravelse.

Efter et større detektivarbejde blev kongen fundet og gravet op i 2012 fra en parkeringsplads i Leicester.

Richard III var den sidste engelske konge, der døde i kamp. Det skete på Bosworth Field nær Leicester ved afslutningen af det, der blev kendt som "Wars of the Roses".

Han blev dræbt af soldater, der var loyale over for Henry Tudor, den senere kong Henrik VII.

Efter Richards død blev hans lig ført til kirken Grey Friars i Leicester og kastet i en hastigt gravet grav, som viste sig at være for lille til hans krop.

Selve stedet, hvor han blev begravet, har i århundreder været et mysterium, indtil hans jordiske rester til arkæologers meget store overraskelse blev fundet under en kommunal parkeringsplads.

Det hold, som var med til at finde ham og grave ham op, var med i følget, som ledsagede rustvognen til Fenn Lane Farm i landsbyen Dadlington - det sted, han menes at være faldet i en alder af 32 år.

William Shakespeare portrætterer ham i sit skuespil "Richard III", som den konge, der i desperation udbryder "En hest, en hest, mit kongerige for en hest".

University of Leicester og Richard III-selskabet gennemførte i 2012 i fællesskab den arkæologiske udgravning, der førte til det sensationelle fund.

/ritzau/

 

Dagens Gossip