Forhandlingerne om regeringens terrorpakke bliver misbrugt politisk af blå blok, og derfor kommer Enhedslisten nu regeringen til undsætning i de strandede forhandlinger.
Partiet oplyser, at man er klar til at stemme for et aktstykke, der vil give bedre beskyttelse af jøder og andre truede grupper og personer, når Folketingets Finansudvalg inden for kort tid skal tage stilling til, om man vil bevilge de penge, der er brug for.
SF har allerede tilkendegivet, at partiet støtter regeringens forslag, og der kan derfor tilsyneladende skabes et flertal uden blå blok bag de varslede tiltag for 2015, der koster i alt 130 millioner kroner.
- Jeg synes ikke denne sag skal misbruges politisk. At give myndighederne de nødvendige ressourcer til at beskytte udsatte minoriteter, burde vi alle kunne være enige om.
- Det virker som om, højrefløjen er mere optaget af valgkamp end af at finde løsninger, siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper.
Enhedslistens opbakning er dog betinget af, at selve aktstykket ikke indeholder tiltag, der giver Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) mulighed for at aflytte danskere i udlandet uden forudgående retskendelse.
Det er et af de tiltag, der er indeholdt i regeringens 12 forslag til en forhøjet terrorindsats i de kommende fire år, og som er forsøgt forhandlet hjem mellem de partier, der står bag politiforliget.
Det vil sige regeringen og SF, samt Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative. Men altså ikke Enhedslisten.
I sidste uge strandede forhandlingerne.
Blå blok kritiserede regeringen for ikke at anvise, hvor pengene - samlet knap en milliard kroner - skal komme fra. Omvendt har regeringen beskyldt de borgerlige for ikke at bide til bolle, når nu man er enig om indholdet af det øgede beredskab.
Det er derfor, justitsminister Mette Frederiksen (S) er gået direkte til finansudvalget for at bede om penge, så det øgede beredskab siden attentaterne i København, der kostede to civile livet i februar, kan opretholdes i 2015.
I finansudvalget er de enkelte partier tvunget til at stemme enten for eller imod det såkaldte aktstykke, hun nu beder om at få stemt igennem. Et aktstykke er en ministers ønske om at få flere penge, som ikke er en del af finansloven.
Med Enhedslistens udmelding er blå blok ikke længere afgørende under den kommende afstemning, og Enhedslisten forsøger at udstille, at blå blok sidder på hænderne i forhandlingerne.
Enhedslisten er klar til at stemme for aktstykket for at opretholde sikkerheden for det jødiske mindretal og sikre, at politiet kan fortsætte det almindelige politiarbejde i det indeværende år.
- Nu skal vi jo lige se aktstykkets konkrete udformning, men at afsætte midler til beskyttelse af jøder og andre minoriteter og personer, støtter Enhedslisten selvfølgelig.
- Er der øvrige elementer i regeringens forslag, kigger vi selvfølgelig på det, og skulle justitsministeren finde på at invitere på en kop kaffe, møder vi selvfølgelig op.
- Det er hamrende vigtigt, at vi får tiltag i gang, der kan skabe tryghed for minoriteter og religiøse udøvere i vores samfund, siger Skipper.
/ritzau/