Enhedslisten afviser mere offentligt udbud

Enhedslisten siger blankt nej til at udbyde flere offentlige opgaver til private, så private selskaber og kapitalfonde kan tjene på at drive skoler og gymnasier.

- I Sverige har man i en årrække eksperimenteret med at åbne velfærden op for private koncerner, og erfaringerne har været voldsomt negative, siger partiets politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, i forbindelse med rapporten fra Produktivitetskommissionen.

- Milliarder af kroner, som kunne have været brugt til bedre velfærd, er i stedet endt hos kapitalfonde i skattely. Og servicen og kvaliteten er blevet forringet, siger Johanne Schmidt-Nielsen i en pressemeddelelse.

Produktivitetskommissionen foreslår, at det offentlige udbyder lige så mange opgaver som under VK-regeringen og lader private virksomheder lave velfærdsopgaver.

Johanne Schmidt-Nielsen kalder det et "komplet vanvittigt forslag", at man vil øge offentlige udbud efter den politiske strid om salget af 20 procent Dong-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

- Og jeg går ud fra, at regeringen meget hurtigt melder ud, at den vej skal Danmark ikke ned af, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun klandrer Produktivitetskommissionen for at fjerne sociale klausuler i offentlige udbud.

- Det ville være helt forkert at opgive de sociale klausuler, hvor vi for eksempel kræver, at virksomheder, som leverer til det offentlige, tager et vist antal lærlinge.

- Erhvervslivet skriger på faglært arbejdskraft, og de sociale klausuler er et godt redskab til at sikre flere praktikpladser, siger Johanne Schmidt-Nielsen og tilføjer:

- Kommissionen har igen et alt for snævert fokus, hvor de slet ikke ser på samfundsmæssige hensyn, men kun på hvordan virksomhederne kan tjene flere penge her og nu.

/ritzau/

 

Dagens Gossip