Enhedslisten går til angreb på ulighed i samfundet

Den voksende økonomiske ulighed er en af de største trusler mod vores samfund, lyder det fra Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, i forbindelse med partiets sommergruppemøde.

- Den voksende ulighed er ikke kommet af sig selv, men den er et resultat af politiske beslutninger, siger hun.

Hun klandrer ikke kun VK-regeringen, men også den nuværende regering med Helle Thorning-Schmidt (S) som statsminister.

- Hun har magten et år endnu, og hvis ikke hun og regeringen skal efterlade et mere ulige samfund, end da hun kom til, så er det nu, der skal et retningsskifte til, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Partiet fremlægger derfor et reformkatalog under navnet "Et mere lige Danmark". Det indeholder fire forslag, der beskriver "hvordan man kan og skal og bør bekæmpe den økonomiske ulighed" Det skal ske i forbindelse med efterårets forhandlinger om finansloven.

- Det handler om at løfte de grupper, der har mindst. Det drejer sig også om at sætte ind overfor den voksende ulighed, der er mellem almindelige lønmodtagere og cheflaget, siger Schmidt-Nielsen.

Et af midlerne skal være at ændre i den udskældte dagpengereform. Det er "hjerteblod" for partiet, der ultimativt ønsker, at dagpengereformen bliver rullet tilbage.

- Vi har fra dag ét gjort alt, hvad vi kunne for at få reformen annulleret. Den har voldsomme konsekvenser for rigtig, rigtig mange, siger Johanne Schmidt-Nielsen

- Området vil være helt centralt for os. Men vi stiller aldrig ultimative krav. Det er en meget lidt konstruktiv tilgang til forhandlingerne. Det undrer mig derfor også, at Helle Thorning-Schmidt, da hun kom fra sommerferie, afviste at røre ved området, siger hun.

De fire forslag til at mindske uligheden skal ifølge Enhedslisten finansieres via en omsætningsafgift på aktiehandel, ved at kapitalindkomst skal beskattes som arbejdsindkomst, ved en genindførelse af formueskatten, ved millionærskat samt arveafgift og skat på erhvervsdrivende fonde.

/ritzau/