Enhedslisten giver Thorning næse for Christianiasag

Enhedslisten vil indstille til Folketingets Retsudvalg, at man tildeler statsminister Helle Thorning-Schmidt en næse for hendes rolle i Christianiasagen. Det erfarer Ritzau.

Folketingets Retsudvalg skal nu afgøre, om man i enighed kan tildele næsen, men det må ventes, at de borgerlige partier vil gå med på Enhedslistens indstilling.

Dermed kan Helle Thorning-Schmidt fortsætte på posten som statsminister - omend med ridser i lakken.

Det er Enhedslisten, der som regeringens parlamentariske grundlag, har de afgørende stemmer i sagen.

Enhedslisten kunne vælte statsministeren, hvis man i stedet havde udtrykt mistillid til Thorning. Men ved at tildele en næse fastslår Enhedslisten, at Thorning ikke er pletfri i sagen, men at man fortsat har tillid til statsministeren.

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, sagde undervejs i samrådet, at selvom Statsministeriet formentlig ikke har været med til at konstruere den falske forklaring, som Morten Bødskov gav retsudvalget, så er der et "moralsk" og "ledelsesmæssigt" ansvar i sagen.

Efter samrådet - men før det stod klart, at sagen ender med en næse - fastslog Helle Thorning-Schmidt, at det er op til Folketinget, om sagen er slut.

De borgerlige partier har desuden bebudet en række yderligere spørgsmål til statsministeren.

Udmeldingerne kommer efter et mere end fire timer langt samråd om Helle Thorning-Schmidts rolle i sagen om retsudvalgets aflyste besøg på Christiania i 2012.

/ritzau/

 

Dagens Gossip