Enhedslisten: Indfør differentieret moms på fødevarer

Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen, bakker op om fødevareminister Dan Jørgensens (S) opsang til detailhandlen og mener, at butikkerne også må tage et ansvar for danskernes sundhed.

Derfor ser han gerne, at ministeren og detailbranchen sætter sig sammen og diskuterer regler for, hvordan man placerer usunde fødevarer i butikkerne, og hvordan man må annoncere for dem.

Men Per Clausen mener, at der er andre og bedre måder at hjælpe folkesundheden på vej.

- Jeg mener dog, at disse forslag bør kombineres med indførelsen af lavere moms på sunde og økologiske varer og højere moms og afgifter på usunde fødevarer, siger Per Clausen.

Han foreslår også, at man sørger for, at børn bliver garanteret et sundt måltid mad i skoler og institutioner, ligesom de skal undervises i, hvad sund mad består af, og hvordan det produceres.

Dan Jørgensen siger fredag til Politiken, at detailbranchen efter hans mening spekulerer kynisk i at få danskerne til at købe usunde varer.

Det sker blandt andet ved at lave slagtilbud på varerne og ved eksempelvis at placere slik i børnehøjde ved kasserne.

Derfor har han indkaldt til et såkaldt topmøde med repræsentanter for butikkerne, hvor han vil diskutere mulige aftaler, der kan være med til at sænke forbruget af de usunde fødevarer.

Lykkes det ikke at nå til enighed på topmødet, er fødevareministeren klar til at sætte ind med lovindgreb.

/ritzau/

 

Dagens Gossip