Enhedslisten: Klogt at prioritere sundhedsvæsnet

Stine Brix, Enhedslistens sundhedsordfører, ser et stort behov for at løfte sundhedsvæsnet, så hun er positivt stemt over for regeringens ambition om at kaste fem milliarder kroner efter området frem mod 2018.

- Det er et godt oplæg til forhandling. Der er et stort behov for at prioritere sundhedsområdet. Sommerens historier viser jo, at flere dør, hvis man bliver indlagt på hospitalet i weekenden, eller hvis man bliver indlagt på en afdeling med overbelægning.

- Sundhedsvæsnet er stærk presset og har brug for en håndsrækning. Det er klogt at prioritere, siger Stine Brix.

Regeringen, der præsenterer sit samlede sundhedsudspil torsdag formiddag, vil hæve niveauet af behandlingen af kræftpatienter og kronisk syge samt mindske uligheden i sundhedsvæsnet.

- Det er helt klart vigtige steder at bruge pengene, siger Stine Brix.

- Men forebyggelsesområdet glimter ved sit fravær i udspillet. Kroniske sygdomme kan forebygges. Ellers skal vi have nye sundhedspakker og bruge flere og flere penge på behandling de kommende år, siger hun.

Hun nævner gigt og sukkersyge som to områder, man med fordel kunne fokusere på.

- Det vil eksempelvis være oplagt at følge op på den debat, som fødevareministeren indledte i sommerferien. Nemlig at sikre bedre adgang til sunde fødevarer.

- Derfor foreslår vi, at man ser på momsen, så sunde fødevarer bliver billigere at købe, mens usunde fødevarer bliver dyrere. Det kan mindske antallet af sukkersyge, siger Stine Brix.

Regeringens sundhedsudspil er en del af den samlede finanslov, som bliver præsentere på tirsdag.

/ritzau/