Enhedslisten: Løkke må fremlægge rejsebilag

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen må fremlægge alle bilag i sagen om dyre rejser for Global Green Growth Institute (GGGI).

Det mener Enhedslisten, efter at Ekstra Bladet og TV2 har afsløret, at Lars Løkke Rasmussen har brugt mere end én million kroner på 15 rejser for GGGI.

Organisationen modtager årligt 90 millioner kroner fra de danske bistandsmidler.

- Danske skattekroner har altså været med til at betale for Lars Løkkes enorme rejsebudget. Den går ikke, lyder meldingen fra Enhedslistens udviklingsordfører Christian Juhl, som kræver at Løkke fremlægger de præcise rejsebilag:

- Uanset hvor kreative Lars Løkkes søforklaringer er, står han til ansvar over for danske skatteydere.

- Han er udnævnt som formand med støtte fra det danske folkestyre, som har udstyret organisationen med en check på 90 millioner skattekroner, siger Christian Juhl i en pressemeddelelse.

Ekstra Bladet og TV2 har fået aktindsigt i en redegørelse fra Global Green Growth Institute. Heraf fremgår det, at Løkke blandt andet har brugt omkring 770.000 kroner på flybilletter, hvilket svarer til en gennemsnitspris på ca. 50.000 kroner per flybillet.

Hoteludgifterne løber op i mere end 140.000 kroner for de 15 rejser. Dertil kommer transport fra lufthavnen, diæter og andre udgifter.

Redegørelsen indeholder dog ikke de konkrete bilag, og derfor er det ikke muligt at se, hvor dyrere hotelværelserne har været, og hvad omkring 40.000 kroner i diæter og andre udgifter har været brugt på.

- Når ministre og andre med højt offentligt embede forvalter skattekroner på rejser og hotelophold, har offentligheden jo muligheden for at søge indsigt og detaljeret kontrollere, at skattekronerne benyttes med omtanke.

- Principielt burde gælde de samme forhold for Lars Løkkes formandskab i GGGI, siger Christians Juhl.

Hvis ikke Lars Løkke Rasmussen selv fremlægger de relevante bilag fra rejserne, vil Enhedslisten presse på for at få adgang til oplysningerne gennem udviklingsminister Christian Friis Bach (R), som er regeringens repræsentant i GGGI's bestyrelse

- Når Løkke brænder danske skattekroner af på luksus, burde han give danskerne fuld indsigt i hotelregninger, restaurantbesøg og øvrige bilag fra hans omfattende rejseaktiviteter, siger Christian Juhl.

Lars Løkke Rasmussens særlige rådgiver meddelte tidligere fredag, at Venstres formand ikke har yderligere kommentarer til sagen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip