Enhedslisten ønsker bevæbning af kurdere

Selvom Folketinget onsdag med overvældende flertal ventes at sende op til syv danske F16-kampfly til Irak for at bekæmpe Islamisk Stat, så fremsætter Enhedslisten som det eneste parti et alternativt forslag til kampindsatsen.

Enhedslisten vil - i stedet for at sende kampfly på vingerne - bevæbne de kurdere i Syrien, der i forvejen ligger i kamp mod Islamisk Stats tropper.

- Situationen i de kurdiske områder i Syrien er lige nu meget mere akut end i Irak. Derfor forstår jeg ikke, at resten af Folketinget vil sende Danmark i krig i Irak, når det er i Syrien, det brænder på. Der er et akut behov for at afværge en humanitær katastrofe, siger partiets forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen.

- Det er godt, at Danmark har hjulpet med at transportere våben til kurderne i Irak. Nu brænder det på i Syrien, og vi foreslår derfor, at Danmark sikrer våben og humanitær hjælp til de demokratiske kræfter her. Det er den mest effektive måde at bekæmpe IS på, siger han.

Spørgsmål: Hvor skal de våben, du vil bevæbne kurderne med, komme fra?

- De kurdiske styrker har lige nu akut brug for våben for at kunne klare sig mod IS' tanks. Jeg vil lade det være op til Forsvarsministeriet at vurdere, hvordan det bedst kan sikres at disse våben hurtigt kommer frem.

Spørgsmål: Hvad vil du sige til dem, der mener, at I med det her forslag på en måde bare udliciterer risikoen ved at være i kamp med Islamisk Stat til andre?

- Erfaringen fra Libyen og Irak er, at det ikke er bomber fra Danmark og andre vestlige lande, der virker. Man skal i stedet styrke de lokale, demokratiske kræfter, som de sekulære syriske kurdere, siger Nikolaj Villumsen.

/ritzau/