Enhedslisten ønsker handicap-ferie på finansloven

Det er ikke godt nok, at der ifølge en ny undersøgelse fra Socialpædagogerne er sket næsten en tredobling i antallet af handicappede, som ikke kommer på ferie eller festival denne sommer.

Det mener Enhedslisten, som vil kræve problemet løst i forbindelse med efterårets finanslovforhandlinger med regeringen.

- Mennesker med handicap - især dem i botilbud - har fået langt ringere mulighed for at tage på ferie eller udflugt, fordi kommunerne sparer på støtte og ledsagelse.

- Det er stærkt kritisabelt og noget, Enhedslisten vil tage op, når vi til efteråret skal forhandle finanslov med regeringen, siger Enhedslistens handicapordfører, Stine Brix.

Den nye undersøgelse viser, at mens fem procent af de handicappede borgere slet ikke havde mulighed for at tage på ferie, festival eller andet i 2011, er tallet steget til 13 procent i 2014.

Problemet er ifølge Socialpædagogerne, at de handicappede ikke altid får tildelt tilstrækkeligt med ledsagertimer. Derfor vil Enhedslisten have indført et nyt lovkrav om retten til ferie for de handicappede.

- I Enhedslisten mener vi, at alle skal have ret til ferie, også mennesker med handicap. Uanset om handicappet betyder, at man har brug for praktisk hjælp eller pædagogisk bistand eller begge dele i hverdagen. Den rettighed skal sikres ved lov.

- Især mennesker med handicap, som får hjælp og pædagogisk støtte via et botilbud, har meget begrænset adgang til ferieture. De er afhængige af, at kommunen og botilbuddet sætter ledsagetimer af til formålet, så det, må vi sørge for, bliver tilfældet, siger Stine Brix.

Også Venstre er utilfreds med, at flere handicappede ikke får mulighed for at komme på ferie eller til festival og forlanger svar fra socialminister Manu Sareen (R).

/ritzau/

 

Dagens Gossip