Enhedslisten vil afhjælpe kommuner med flygtningepres

Skrevet af admin

18/01/2016

Dagens topnyheder

De mange flygtninge, som kommer til Danmark, presser økonomien i landets kommuner, og det vil Enhedslisten have gjort noget ved.

Det fortæller Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, i forbindelse med partiets vintergruppemøde mandag.

Flygtningepresset må ikke føre til nedskæringer på velfærden, hvilket ifølge Johanne Schmidt-Nielsen vil ske, hvis ikke kommunerne tilføres flere penge.

- Når kommunerne pludselig får en milliardstor regning, så har de jo ikke andre muligheder end at tage penge fra andet velfærd som daginstitutioner, skoler og ældre.

- Derfor er det også helt uholdbart, at finansministeren ikke vil gøre noget ved kommunernes økonomiske problemer før til sommer, siger hun med henvisning til finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

- Det handler ikke kun om at sende flere penge til kommunerne, men også om at omgøre nogle af de seneste års dårlige beslutninger.

- For eksempel får kommunerne fra årsskiftet refunderet en meget mindre del af udgifterne til integrationsydelse til flygtninge. Det skal motivere kommunerne til at få flere flygtninge i job.

- Men kommunerne kan jo ikke bare vupti trylle en masse job frem til mennesker med dårlige danskkundskaber, og derfor bliver det til en ekstraregning i kommuner, der har mange flygtninge, hvis ikke vi ændrer på reglerne, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Enhedslisten mener desuden, at kommunerne skal afhjælpes i forhold til at skaffe billige boliger til flygtninge.

Partiet foreslår blandt andet, at kommunerne får fuld kompensation til en lang række udgifter til flygtninge. Det drejer sig for eksempel om daginstitutioner, modtageklasser og tandlægebesøg.

To milliarder kroner vil Enhedslisten afsætte til kommunernes ventede merudgifter samt 500 millioner kroner til at afhjælpe boligproblemerne.

Lettelsen af selskabsskatten skal derfor udskydes fra 2016 til 2018, mener Enhedslisten. Allerede i 2016 vil det ifølge partiet indbringe 2,9 milliarder kroner.

/ritzau/