Enhedslisten vil afskaffe betingede straffe

En gerningsmand med en mild dom skal i fremtiden kunne veksle fængselsopholdet til et konfliktråd, hvor den kriminelle skal møde offeret.

Sådan lyder et forslag fra Enhedslisten, der ifølge DR mener, at et konfliktråd giver mange ofre bedre muligheder for at komme videre i livet.

Men Kriminalforsorgsforeningen, der er fagforening for blandt andet fængslernes ansatte pædagoger og lærere, ser en række problemer i forslaget.

- Konfliktråd er normalt noget, der bygger på 100 procents frivillighed, forklarer foreningens formand John Hatting til Ritzau.

- Man kan forestille sig en gerningsmand, der ville sige ja til konfliktråd, udelukkende for at slippe for straf, så han på skrømt går ind i konfliktrådet, siger John Hatting.

Han roser Enhedslistens forslag for at være nytænkende og opfordrer til, at det bliver afprøvet i et forsøg.

- Hvis det viser sig, at det virker, kunne vi skabe en ny ordning, der kan holde folk ude af fængslerne, siger John Hatting.

I dag har kriminelle, der har begået personfarlig kriminalitet, mulighed for at indgå i konfliktråd, hvis både gerningsmanden og offeret ønsker det, men konfliktråd erstatter ikke fængselsdommen.

Men det bør altså laves om, mener Pernille Skipper ifølge DR og henviser til både nationale og internationale undersøgelser af, at konfliktråd er godt for alle parter.

- Det er vigtigt at påpege, at gerningsmanden skal være motiveret, og at ingen ofre skal tvinges til at indgå i konfliktråd, siger Pernille Skipper til DR.

Enhedslistens forslag gælder ifølge DR kriminelle med betingede fængselsdomme.

Mandag begynder Folketinget forhandlinger om en ny flerårig aftale om Kriminalforsorgen, og Pernille Skipper vil tage forslaget om konfliktråd med til det første møde hos justitsminister Morten Bødskov (S).

 

 

Dagens Gossip