Enhedslisten vil have 2020-mål for ligestilling

På årets grundlovsdag er det præcis 100 år siden, at det lykkedes kvinderne i Danmark at få stemmeret. Det bliver fredag markeret over hele landet.

Hos Enhedslisten mener man dog langt fra, at Danmark er i mål med at sikre fuld ligestilling.

- Vi har nået nogle resultater, som vi kan være stolte af. Men vi er langt fra i mål med ligestillingen, siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

- Det er vi først, når der er rigtig ligeløn, når begge forældre får lige muligheder og rettigheder til barsel, og når kvinder kan færdes trygt i det offentlige rum uden vold og sexisme.

Hvis rød blok vinder valget foreslår partiet derfor at vedtage forpligtende 2020-mål på ligestillingsområdet, så Danmark hurtigst muligt kan opnå fuld ligestilling

- Jeg synes ikke, vi skal vente 100 år mere på at opnå fuld ligestilling mellem kønnene, lyder budskabet fra Johanne Schmidt-Nielsen.

2020-målene skal løbende følges, så der år for år kan handles og tages nye initiativer, foreslår Enhedslisten, der vil sætte mål på fem konkrete områder.

Det drejer sig om ligeløn, deling af barsel, bekæmpelse af vold mod kvinder, forebyggelse af seksuel vold og bekæmpelse af kvindehandel.

Især ligeløn, mener Johanne Schmidt-Nielsen, er yderst vigtigt.

- Det er grotesk, at der stadig er så store lønforskelle mellem mænd og kvinder. Derfor synes jeg, vi skal sætte et mål om lige løn. Det mål skal understøttes af konkrete initiativer, siger hun og fortsætter:

- Vi foreslår for eksempel at afsætte penge til en ligeløns-pulje ved de kommende offentlige overenskomstforhandlinger.

100-året for kvinders valgret vil blive markeret på Christiansborg, hvor både dronning Margrethe og Helle Thorning-Schmidt vil deltage i festlighederne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip