Enhedslisten vil lade staten betale flygtningeudgifter

Kommunerne bør have dækket alle udgifter forbundet med de flygtninge, der får asyl i Danmark af staten. Sådan lyder det fra Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, der lørdag taler til partiets årsmøde i Gladsaxe.

Enhedslisten tror, at de flygtninge, der får asyl i Danmark, vil komme til at blive her i mange år. Det stiller kommunerne over for en stor opgave, mener Johanne Schmidt-Nielsen.

- Den opgave bliver bestemt ikke lettere af, at kommunerne ikke får dækket de reelle udgifter. Det er ikke fair, at penge til danskundervisning og indkvartering tages fra plejehjem og børnehaver, siger hun.

- Kommunerne skal have dækket de udgifter krone for krone. Det har vi råd til i Danmark, hvis vi for eksempel holder op med at klatte pengene væk på selskabsskattelettelser, siger hun.

Folketingsvalget i juni var historisk godt for Enhedslisten, der med 14 folketingsmedlemmer er større på Christiansborg end nogensinde. Partiet har også haft massiv medlemsfremgang.

Men det samlede valgresultat, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har dannet en ren Venstre-regering baseret på støtte fra blandt andre Dansk Folkeparti, giver ikke Enhedslisten meget grund til at juble.

Alligevel ser Johanne Schmidt-Nielsen tendenser i samfundet, som partiet kan glæde sig over, nemlig den modtagelse, store dele af det danske civilsamfund har givet de flygtninge, der er kommet til Danmark den seneste tid.

- Fra Als til Amager bobler det. Der bliver indsamlet mad, medicin, tøj og legetøj. Afmagt og frustration forvandles til handling, siger Johanne Schmidt-Nielsen i sin tale ved Enhedslistens årsmøde i Gladsaxe lørdag.

Hun langer ud efter regeringen for at slække på ambitionerne for klimapolitikken, som ifølge Enhedslisten hænger tæt sammen med flygtningekrisen.

- Lige før krigen brød ud i Syrien, var landet ramt af den værste tørke i landets historie.

- Vi ser i hele verden, hvordan klimaforandringer gør mennesker fattigere. Truer dem på deres livsgrundlag. Og samtidig ser vi, at klimaforandringer forstærker kriser og konflikter, lyder det fra Johanne Schmidt-Nielsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip