Enhedslisten vil styrke kontrollen med FE og PET

Enhedslisten vil forhindre Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i at masseovervåge danskerne. Samtidig skal kontrollen både styrkes med FE og Politiets Efterretningstjeneste (PET), som skal have et helt uafhængigt tilsyn.

Det siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, efter Informations oplysninger om, at FE tapper rådata fra danske fiberkabler sammen med USA’s efterretningstjeneste National Security Agency, NSA.

- Det skal være klart ulovligt, at FE foretager masseovervågning af danskere og giver udenlandske efterretningstjenester adgang til det. Samtidig har vi behov for en langt bedre kontrol af begge danske efterretningstjenester, siger Pernille Skipper.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) understreger, at FE ikke indsamler rådata om danske statsborgere. FE kan kun agere på opfordring af politiet eller PET og med en kendelse fra en dommer, påpeger han.

Det overbeviser ikke Pernille Skipper.

- Der er store problemer med at overvåge danske borgere, selv om fokus er rettet et andet sted. I loven om Forsvarets Efterretningstjeneste skal danske borgere kunne læse, hvilke rettigheder de har, og hvilke beføjelser efterretningstjenesterne har, siger hun.

Det rækker ikke, Wamberg-udvalget, som skulle kontrollere efterretningstjenesterne, er afløst af et nyt tilsyn, mener Pernille Skipper.

- Tilsynet kan kun holde øje med personregistreringer. De kan slet ikke kontrollere, om NSA får adgang til rådata om danske borgere. De kan heller ikke kigge på såkaldt operationelle data. De kan heller ikke tage sager op af egen drift, siger hun.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip