Enlige flygtninge uden job har ringe chance for bolig

En flygtning uden ægtefælle, børn eller job, får meget svært ved at få sig en bolig rundtom i kommunerne, selv om vedkommende er blevet tildelt opholdstilladelse.

Kommunerne skal hver måned tage imod et vist antal flygtninge fra asylcentrene, som de skal bosætte.

Men den nye integrationsydelse gør det svært. For der findes ikke boliger, der er så billige, at en integrationsydelse kan dække huslejen, lyder det fra kommunerne.

- Min vurdering er, at der ikke vil komme nogen enlige i egen bolig i København, inden de har et arbejde. For de kan simpelthen ikke betale de boliger, der er, siger koordinator af boliganvisning Susan Fiil Præstegaard fra Center for Politik i Københavns Kommune.

København har modtaget 78 personer (heraf 33 børn) i løbet af første halvdel af 2016. 24 af dem har indtil videre fået anvist bolig.

De enlige flygtninge fastholdes i stedet i de midlertidige boliger. I København foregår det blandt andet i Valby, hvor der i en gammel kontorbygning er blevet sat skillevægge op, så den kan rumme både enlige og familier.

I Aarhus har man den samme problematik. Her har man i første halvår modtaget 244 flygtninge. 99 af dem bor fortsat i midlertidig bolig.

Problemet er hovedsageligt de enlige, oplyser socialforvaltningen i kommunen. De enlige flygtninge har simpelthen ikke råd til at betale husleje i en almindelig lejlighed i Aarhus.

I København arbejder man med at oprette deleboliger, så flere enlige flygtninge kan blive placeret i samme lejlighed og dermed dele huslejeudgiften med deres integrationsydelse.

I Aarhus tager man fat på at bygge nye lejligheder.

For netop faste boliger til de flygtninge, der er blevet tildelt opholdstilladelse, er et vigtigt punkt for regeringen i integrationsindsatsen.

Derfor blev der i forbindelse med topartsaftalen fra marts også afsat 640 millioner kroner i år til et fast tilskud til nye, almene boliger.

Aarhus Kommune har fået 36 millioner af den pulje, og de penge vil gå til cirka 500 nye almene boliger, oplyser kommunen.

Halvdelen af dem vil være meget små boliger under 55 kvadratmeter, som er særligt egnet til de enlige.

Som enlig flygtning bliver man i integrationsydelse tildelt 6010 kroner om måneden, mens den tidligere ydelse var på 10.849 kroner før skat.

/ritzau/

 

Dagens Gossip