Er der liv? NASA finder 715 nye planeter

Antallet af vores galaktiske naboer er pludselig blevet meget større.

Onsdag annoncerede Nasa, at man har fundet 715 nye planeter - uden sammenligning det største fund af planeter præsenteret på en gang, skriver BBC.

Ind til nu har man blot haft kendskab til omtrent 1000 planeter i vores galakse.

Fire af de nyfundne planeter befinder sig i det, Nasa kalder den beboelige zone - steder, hvor der potentielt kan være liv, og som minder om Jorden.

Planeterne, der er i kredsløb omkring 305 forskellige stjerner, er fundet ved hjælp af Nasas Kepler rumteleskop og er verificeret med en ny teknik, som videnskabsmænd venter vil øge opdagelserne af nye planeter.

- Vi har været i stand til at åbne flaskehalsen og fået adgang til at kunne afsløre over 20 gange så mange planeter, som nogensinde tidligere er blevet fundet og offentliggjort på en gang, siger Jack Lissauer, en Nasa-forsker med speciale i planeter.

Kepler - lanceret i 2009 - er den første Nasa-mission til at finde planeter lignende Jorden - planeter, der har den rigtige afstand til en stjerne for at sikre en moderat temperatur, der muliggør flydende vand.

De mange nye fund er verificeret ved at bruge data fra Keplers første to år, og derfor regner forskerne med, at mange flere planeter kan dukke op.

- Kepler har virkelig været en "game-changer" for vores forståelse af den utrolige diversitet af planeter i vores galakse, siger Douglas Hudgins, en videnskabsmand fra Nasa.

Den nye teknik kaldes "verifikation gennem mangfoldighed" og bygger delvist på logikken af sandsynlighedsregning.

I stedet for at søge i blinde, har forskerholdet fokuseret på stjerner, som teknikken indikerer med sandsynlighed har mere end en planet i deres kredsløb.

Nasa siger, at 95 procent af de nyfundne planeter er mindre end Neptun, der er fire gange større end Jorden.

En af planeterne - en af de såkaldte "beboelige zoner", er omtrent dobbelt så stor som Jorden og i kredsløb omkring en stjerne, der er halvt så stor som Jordens sol. Denne tur tager 30 dage.

De andre tre planeter, der betegnes som beboelige zoner, er ligeledes dobbelt så store som Jorden.

- Jo mere vi leder, des mere finder vi familiære spor mellem stjernerne, der minder os om hjem, siger Jason Rowe, en videnskabsmand ved SETI Institute i Mountain View, Californien.

/ritzau/

 

 

 

 

Dagens Gossip