Er dit barn med på ryge-dille? 10-årige ryger e-cigaretter

Skrevet af Sol Stoffregen

20/03/2014

Dagens topnyheder

De omdiskuterede e-cigaretter er ikke kun slået igennem hos den voksne del af befolkningen. Kræftens Bekæmpelse oplever, at børn helt ned i 10-års alderen har taget de dampende cigaretter til sig. Det skriver dr.dk.

- Vi har oplevet, at der er flere og flere forældre, der henvender sig, fordi deres børn er begyndt at ryge e-cigaretter. Og det er en glidebane, fordi de tager noget meget usundt. Og så kan det jo ende med, at de begynder at ryge rigtige cigaretter, siger Per Kim Nielsen, der er projektchef for Forebyggelses- og Dokumentationsafdelingen hos Kræftens Bekæmpelse, til dr.dk.

LÆS OGSÅ: Hvalp tyggede på e-cigaret: Død af akut nikotinforgiftning

14-årige Emily Gordon Bogs er vild med at ryge e-cigaretter og har gjort det i over et år. Det er især den begrænsede lugt og smagen, der tiltaler Emily.   

- Mine venner begyndte at ryge rigtige cigaretter, og det ville jeg ikke selv, for jeg synes, det lugter. E-cigaretter er en meget bedre måde at gøre det på, siger Emily til DR Ultra Nyt og tilføjer:

LÆS OGSÅ: Advarsel: Advarsel mod glasskår: Arla kalder mælk tilbage

- Det smager nærmest som slik, sige hun og henviser til de mange smagsvarianter såsom vanilje, citrus, cola og chokolade.

Kræftens Bekæmpelse synes, det er meget problematisk, at børn bliver tiltrukket af e-cigaretter, der indeholder kemiske stoffer og partikler, som man ikke kender den præcise virkning af.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Klik her og vær med nu

- Du kan få dem med alle mulige forskellige smagsstoffer. F.eks. jordbær eller lakrids. Det er jo en måde at lokke blandt andet børn til at begynde at ryge, siger Per Kim Nielsen til DR Ultra Nyt.

Kræftens Bekæmpelse vurderer, at ca. 200.000 danskere er røget med på e-cigarette-dillen.