To er dræbt i Belgien - mistænkt for terrorplan

To formodede terrorister er dræbt under en politiaktion i den belgiske by Verviers og én er anholdt, oplyser anklagemyndigheden i Belgien.

Den anholdte er hårdt såret.

Nyhedsbureauet Belga skriver, at det drejer sig om tre personer, der har været overvåget, siden de vendte tilbage fra Syrien. De åbnede ild mod politiet, som besvarede beskydningen.

Ifølge tv-stationen VTM Nieuws er torsdagens aktion del af en koordineret antiterroraktion i syv lande. Tv-stationen oplyser ikke, hvilke andre lande der skulle være tale om.

Anklagemyndigheden tror, at gruppen var i gang med at forberede et snarligt terrorangreb "i stor stil". Ifølge flere medier skal de involverede være belgiske statsborgere, og deres mål blandt andet have været en eller flere politistationer.

Et øjenvidne fortæller, at han cirka kl. 18 hørte to eksplosioner foran retsbygningen i Verviers, da han kom kørende i sin bil. Da han steg ud, så han to mennesker af nordafrikansk herkomst - 25 til 30 år - klædt helt i sort. På ryggen bar de en sort taske.

- Jeg var helt alene på gaden, fortæller han.

Da han ville vende tilbage til sin bil, opdagede han, at politiet allerede havde omringet området.

- Der er en operation i gang, sagde en kilde på borgmesterkontoret lidt tidligere, mens en anden embedsmand på rådhuset sagde til nyhedsbureauet AFP, at aktionen var "jihadist-relateret".

Avisen Le Soir skriver på sin hjemmeside, at flere gader i byen er afspærret, og at der er flere ambulancer til stede.

Flere, der beskriver sig som øjenvidner, skriver på Twitter, at de hørte eksplosioner tæt på en af de nu lukkede gader.

- Jeg ved ikke, hvad det var. 3-4 store eksplosioner og en masse andet, der lyder som skyderi, skriver @NathAnimaVeg.

Borgmesteren i Bruxelles-bydelen Molenbek siger til tv-stationen RTBF, at der er flere operationer i gang andre steder i Belgien, blandt andet i byen Vilvoorde og i hovedstaden Bruxelles.

Anklagemyndigheden bekræfter, at 10 huse med formodede hjemvendte syrienkrigere er blevet ransaget af politiet.

De to dræbte i Verviers i det østlige Belgien beskrives af den franske tv-station TF1 som i ledtog med Amedy Coulibali, der var en af de tre terrorister, som blev dræbt i Frankrig i sidste uge.

Andre medier rapporterer dog, at der ikke umiddelbart synes at være forbindelse til sidste uges begivenheder i Paris.

Coulibaly dræbte fire gidsler i et jødisk supermarked og stod muligvis også bag drabet på en politikvinde.

En belgisk våbenhandler meldte tidligere på ugen sig selv til politiet og oplyste, at han solgte våben til Coulibaly i Bruxelles. Belgiske medier rapporterer torsdag også, at Coulibaly i slutningen af 2014 flere gange besøgte den belgiske by Charleroi.

/ritzau/

 

Dagens Gossip