Erdogan beder om tysk hjælp til at få Tyrkiet i EU

EU har brug for Tyrkiet lige så meget, som Tyrkiet har brug for EU, siger den tyrkiske premierminister, Recep Tayyip Erdogan, der tirsdag er i Berlin for at drøfte det fremtidige Europa med forbundskansler Angela Merkel.

- Det vil være umuligt for EU at navigere i det 21. århundrede uden Tyrkiet, siger Erdogan, som blandt andet har holdt tale for det tyske udenrigspolitiske selskab i den tyske hovedstad.

- Tysklands regering er vore venner og bør støtte Tyrkiets bestræbelser på at blive optaget i EU, hedder det i talen, som Erdogan holdt inden sit møde med Merkel.

Erdogan henviste til den markante økonomiske vækst i Tyrkiet samt dets tiltagende eksport.

- Vi ønsker, at vi fra Tyskland vil få den støtte, som vi ønsker os på vejen mod EU, siger Erdogan og understreger videre:

- Vi vil meget gerne have, at Tyskland fører kampagne for dette mål - og på en stærkere måde, end det er sket indtil nu.

Merkels konservative CDU/CSU foretrækker, at Tyrkiet får tilbudt et såkaldt privilegeret partnerskab med EU frem for et fuldt medlemskab.

Erdogans besøg i Tyskland, der er hjem for omkring tre millioner mennesker med tyrkiske rødder, finder sted på et tidspunkt, hvor han er ude i en af sine værste politiske kriser nogensinde i Ankara og også har været udsat for hård kritik i forbundsrepublikken.

Ud over EU skulle Erdogan drøfte Syriens borgerkrig og hjælp til de tusinder af syrere, der flygter til Tyrkiet og andre lande i regionen.

Tyrkiet indledte formelle optagelsesforhandlinger med EU i 2005, men disse blev siden indstillet på grund af flere uoverensstemmelser blandt andet omkring Cypern. Forhandlingerne er dog blevet genoptaget før nytår.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip