Erdogan beskylder EU-ledere for hykleri og terrorstøtte

Mens Tyrkiets regeringschef, Ahmet Davutoglu, forsøger at indgå en aftale med EU-ledelsen i Bruxelles, langer landets præsident hårdt ud efter de europæiske lande.

I en tv-tale siger Recep Tayyip Erdogan, at Europa "danser i et minefelt" ved direkte eller indirekte at støtte terrorgrupper.

Recep Tayyip Erdogan beskylder de europæiske ledere for at være "uærlige og hykleriske".

Erdogan siger også, at EU skal se sig selv i øjnene, før de europæiske ledere begynder at udtale sig om situationen i Tyrkiet.

- På et tidspunkt, da Tyrkiet huser tre millioner, skal dem, der ikke kan finde plads til blot en håndfuld flygtninge, og som i Europa holder disse uskyldige sjæle under skændige forhold, se sig selv i øjnene først, siger Erdogan.

Davutoglu ankom ellers med smil og optimisme, da han fredag formiddag mødtes med EU-præsidenten, EU-kommissionsformanden og den hollandske premierminister for at diskutere en aftale om flygtninge.

Tyrkiet kræver et styrket samarbejde og tættere forbindelser til EU, som til gengæld kræver hjælp til at bremse strømmen af flygtninge.

Præsidenten klager også over, at Belgien har tilladt kurdere med tilknytning til Kurdistans Arbejderparti (PKK), den tyrkiske regerings ærkefjende, at opstille et telt foran topmødet i Bruxelles.

Målet for EU-lederne er at nå til enighed med Tyrkiet om en omfattende aftale, hvor Tyrkiet tager alle flygtninge og migranter retur fra græske øer.

For hver syrisk flygtning, der sendes retur til Tyrkiet fra de græske øer, skal EU tage en anden syrisk flygtning fra en lejr i Tyrkiet og genhuse vedkommende i EU.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip