Erdogan: Folket har valgt stabilitet og sikkerhed

Tyrkerne har stemt for stabilitet og sikkerhed ved søndagens parlamentsvalg.

Det mener landets præsident, Recep Tayyip Erdogan, stifter af AKP-partiet, der trak sig sejrrigt fra valget og har skaffet flertal i parlamentet.

- Vores folk viste klart ved valget 1. november, at det foretrækker handling og udvikling frem for uenigheder, siger han i en skriftlig udtalelse.

- Folket har bevist dets stærke håb om sammenhold i Tyrkiet, lyder det fra den tidligere premierminister og nuværende præsident.

Erdogan mener samtidig, at valgresultatet sender et klart budskab til kurdiske PKK om, at "vold, trusler og blodsudgydelser ikke kan eksistere samtidig med demokrati og retsstat".

Tyrkiske sikkerhedsstyrker har siden juli kæmpet mod PKK-militante i den sydøstlige del af Tyrkiet, efter at en våbenhvile blev sat ud af kraft.

Samtidig har selvmordsangreb i Tyrkiet kostet over 130 personer livet inden for de seneste måneder.

Med næsten alle stemmer talt op står AKP til knap 50 procent af stemmerne, hvilket giver partiet absolut flertal i det 550 sæder store parlament. Sejren er langt større end ventet.

Tyrkerne var også til parlamentsvalg i juni, men her fik AKP ikke flertal. Det lykkedes ikke partierne at danne regering efter junivalget, så derfor kom valget søndag.

Ved alle valg siden 2002 har AKP været det største parti, men ved valget i juni måtte det nøjes med 40,9 procent af stemmerne.

Det største oppositionsparti, republikanerne i CHP, fik søndag omkring 25 procent af stemmerne, mens det nationalistiske parti MHP ligger til 12 procent.

Det prokurdiske HDP går tilbage, men får en smule over ti procent af stemmerne. Dermed klarer HDP lige spærregrænsen.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip