Erdogan indsat som Tyrkiets præsident

Recep Tayyip Erdogan er torsdag taget i ed som Tyrkiets nye præsident ved en ceremoni i parlamentet i Ankara.

Erdogan, der har været regeringschef i et årti, vandt præsidentvalget den 10. august. Han indleder nu en ny fase som landets øverste leder.

Delegerede fra oppositionspartiet Det Republikanske Folkeparti, CHP, udvandrede i protest, da Erdogan blev indsat i sit embede.

Ifølge den tyrkiske forfatning må en præsident ikke have tilknytning til et parti, og oppositionen krævede tidligere på måneden, at Erdogan skulle trække sig som partileder for det islamistisk funderede AKP, hvilket han gjorde onsdag.

Den forhenværende premierminister ventes at forny embedet fra kun at være ceremonielt til at få langt mere magt. Men dette forudsætter, at han vil få succes med at ændre den tyrkiske forfatning i en retning, der styrker præsidentembedet.

Som sin første embedshandling indsatte Erdogan sin afløser som premierminister, Ahmet Davutoglu, der onsdag formelt blev valgt som leder af Retfærdigheds- og Udviklingspartiet, AKP.

Han lover, at han og Erdogan kommer til at arbejde sammen gnidningsfrit og "hånd i hånd" om at opbygge et nyt Tyrkiet.

- Der vil ikke opstå nogen konflikt mellem præsidenten og premierministeren, der begge er folkeligt valgt. Vi vil bygge et nyt Tyrkiet hånd i hånd, skulder ved skulder. Ingen kan så fjendtlige frø mellem kammerater, sagde han før Erdogans indsættelse.

Davutoglu deler visionen for Tyrkiets fremtid med Erdogan. Visionen handler om at genrejse Tyrkiet. Politiske iagttagere vurderer, at Davutoglu vil forsætte med at køre i Erdogans baghjul, når han fredag præsenterer sin regering.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip