Erdogan ønsker absolut magt i uroramt Tyrkiet

Det er blot små fem måneder siden, tyrkerne sidst var til valg. Søndag går det løs igen, når landets største parti, AKP, forsøger at genvinde absolut flertal i det uroplagede land.

Det er nemlig årsagen til, at stemmeboksene nu igen bliver fyldt i Tyrkiet, siger Daniella Kuzmanovic, der er Tyrkiet-ekspert og lektor ved Københavns Universitet.

Ved seneste valg blev tre andre partier valgt ud over regeringspartiet AKP. Heriblandt det prokurdiske HDP, der kom over den tyrkiske spærregrænse på 10 procent.

- Og de tre andre valgte partier har hele tiden været enige om, at de ikke vil give Erdogan mulighed for at blive en politisk stærk præsident, siger Daniella Kuzmanovic.

Derfor ønsker AKP og Erdogan altså at få styrket valgresultatet fra 7. juni, hvor partiet opnåede 41 procent af stemmerne, hvilket ikke var nok til at opnå absolut flertal.

Siden valget i juni har Tyrkiet i høj grad været plaget af en tilbagevendt konflikt med den forbudte kurdiske PKK-bevægelse. Og 10. oktober blev landets hovedstad, Ankara, udsat for et terrorangreb, da en bombe sprang midt i byen, og flere end 100 personer mistede livet.

- AKP's hovedargument har været, at der er kaos og opløsning i Tyrkiet, og hvis det skal stoppes, er der brug for en stærk mand på posten, siger Daniella Kuzmanovic.

- Derfor argumenterer oppositionen for, at AKP enten direkte eller i hvert fald meget indirekte har medvirket til at eskalere vold og konflikter for at opnå, hvad det vil.

Også i forbindelse med angrebet i Ankara var der en række indikationer på, at de tyrkiske myndigheder som minimum "havde sovet i timen", siger Daniella Kuzmanovic.

- Og volden har haft nogle konsekvenser. Det betyder blandt andet, at mange vælgere skal afgive deres stemmer under nogle intimiderende forhold, lyder det.

Men selvom Erdogan altså beskyldes for delvist at skræmme vælgerne til at stemme på AKP, så viser meningsmålinger indtil videre, at resultatet søndag formentlig vil minde om resultatet ved det seneste valg. Og det vil Erdogan så tage til efterretning, har han sagt.

- Men det er der ikke rigtig nogen, der tror på, og det gør jeg heller ikke. Han har stærke ambitioner, og han vil være meget skuffet, hvis han ikke får indfriet dem, siger Daniella Kuzmanovic.

/ritzau/

 

Dagens Gossip