Erdogan og Putin styrker venskab og forsvarssamarbejde

Tyrkiets præsident, Tayyip Recep Erdogan, siger ved et fælles pressemøde med præsident Vladimir Putin i Sankt Petersborg, at Tyrkiet og Rusland vil udvide forsvarssamarbejdet.

Moskvas sanktioner mod Ankara vil blive udfaset, og de to ledere fastslår, at de to lande er fast besluttet på at normalisere deres relationer.

Stemningen ved mødet mellem de to ledere var ifølge russiske embedsmænd "meget positiv". De to præsidenter mødtes i Konstantin-paladset i Ruslands tidligere hovedstad.

De siger begge, at de vil forsøge at finde løsninger på uenighed om krigen i Syrien. Samtidig bliver det understreget, at samarbejde vil blive øget på en række områder - blandt andet om et atomkraftværk.

Erdogan siger, at hans drøftelser med Putin havde været "omfattende og velgørende," og at relationerne mellem de to lande nu er mere resistente over for kriser.

Den tyrkiske leder betonede også, at det betød meget for ham, at Putin havde kontaktet ham telefonisk efter det mislykkede tyrkiske militærkup i sidste måned.

- Det havde stor psykologisk betydning, understreger han.

Det russiske økonomiministerium oplyste kort efter drøftelserne mellem Putin og Erdogan, at den russiske import af tyrkiske fødevarer formentlig genoptages sidst på året.

Forholdet mellem de to lande brød sammen, da Tyrkiet i november sidste år nedskød et russisk kampfly på en mission i Syrien, da det kortvarigt overfløj tyrkisk luftrum.

Erdogan nægtede at sige undskyld for nedskydningen, og det fik Rusland til at gennemføre en række sanktioner over for Tyrkiet. Blandt andet stoppede den store strøm af russiske turister til Tyrkiet.

Men i juni i år skiftede Erdogan mening og undskyldte over for Rusland.

Tyrkiet og Rusland ser forskelligt på krigen i Syrien, hvor russerne støtter regimet omkring præsident Bashar al-Assad.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip