Erdogan rejser til Moskva for at sige undskyld til Putin

For første gang, siden Tyrkiet skød et russisk kampfly ned i november sidste år, mødes de to landes præsidenter tirsdag i Sankt Petersborg.

Øverst på dagsordenen står en forbedring af forholdet, der led et alvorligt knæk oven på nedskydningen.

Mødet er kommet i stand på tyrkisk initiativ og finder sted knap en måned efter, at regeringen blev forsøgt væltet under et blodigt kupforsøg 15. juli.

Siden har Erdogan lagt sig ud med både USA og EU i jagten på at optrevle og straffe de formodede kupmagere.

Dermed er det en svækket og i stigende grad isoleret præsident Erdogan, der drager af sted til Sankt Petersborg.

- Og her er det interessant, om Putin tager vel imod Erdogan og giver sin støtte til Erdogan, så Vesten får vanskeligere ved at påvirke Tyrkiet fremover, siger seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) Flemming Splidsboel.

Et forbedret forhold mellem de to lande kommer dog til at afhænge af, hvor stor en undskyldning Erdogan er parat til at give for nedskydningen af flyet sidste år, der kostede den ene pilot livet.

De to ledere skal desuden drøfte krisen i Syrien, hvor begge lande er militært involveret, og kampen mod terror. Det oplyser en talsmand for den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, ifølge det statsejede russiske nyhedsbureau Tass.

Inden nedskydningen af flyet var de to lande tætte handelspartnere. Men efter at krisen brød ud i november, standsede russerne al eksport til landet.

Derfor er det også sandsynligt, at Tyrkiet og Rusland efter mødet vil genoptage noget af det økonomiske samarbejde, vurderer Flemming Splidsboel.

- Turisme, landbrugseksport fra Tyrkiet til Rusland og noget energisamarbejde, som begge lande har en interesse i, vil være oplagt at tage op igen, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip