Erdogan tager valgsejr - og truer modstandere

Tyrkiets premierminister, Recep Tayyip Erdogan, siger, at hans islamiske AKP-parti har sejret ved det tyrkiske lokalvalg søndag.

Lokalvalget er af mange iagttagere blevet set som en folkeafstemning om Erdogan, der i de seneste måneder er kommet i defensiven på grund af blandt andet en korruptionsskandale.

Erdogan siger, at han nu vil bevæge sig ind i sine politiske modstanderes "hule" og straffe dem, der ifølge ham selv har ført smædekampagne imod ham.

- De kommer til at betale for dette, siger han fra en balkon på AKP's hovedkvarter foran tusindvis af jublende tilhængere.

Med 95 procent af stemmerne talt op ligger Erdogans Retfærdigheds- og Udviklingsparti mageligt foran på 45 procent, mens rivalerne fra Det Republikanske Folkeparti (CPH) halter efter med 28,5 procent.

AKP ser således ud til at tage den overordnede sejr, og også i megabyen Istanbul og hovedstaden Ankara ser det ud til at være gået Erdogans vej.

I Ankara insisterer CHP dog på, at valget var tæt, og derfor afventer de nu en genoptælling af stemmerne.

På baggrund af det overbevisende valgresultat ventes den 60-årige Erdogan nu at sigte mod præsidentposten, hvortil der er valg allerede i august.

Det er første gang, at tyrkerne direkte får muligheden for at vælge deres statsoverhoved, og i sin sejrstale lød det til tider allerede som om, han havde indledt den næste valgkamp.

- I har beskyttet uafhængighedskampen for det nye Tyrkiet, siger manden, der ofte kaldes sultanen.

- Dette er en bryllupsdag for det nye Tyrkiet. I dag har det nye Tyrkiet sejret, og 77 millioner mennesker er samlet som brødre, lyder det fra Erdogan.

Erdogan beskylder en af sine modstandere, en imam med base i USA, for at iværksætte en smædekampagne mod ham ved hjælp af et netværk af støtter i politiet, der ifølge premierministeren har opdigtet korruptionsanklagerne.

Premierministeren har i løbet af den seneste tid givet tusinder af medlemmer af politiet sparket som følge af sagen.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip