Erdogan: Tyrkiet kan ikke tvinge migranter til at blive

Tyrkiet har ikke noget at skulle have sagt, når det kommer til de flygtninge og migranter, der vil have en fremtid i Europa.

Det mener den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, ifølge nyhedsbureauet dpa.

Han advarer om, at Tyrkiet ikke kan tvinge migranter og flygtninge til at blive i Tyrkiet.

Meldingen kommer, mens tusinder af syrere opholder sig ved grænsen til Tyrkiet og venter på at komme ind i landet - og måske videre til Europa.

- De har ingen mulighed for at kontrollere denne strøm, siger Erdogan og hentyder til de vestlige lande, som ønsker at kontrollere antallet af migranter og flygtninge, der finder vej EU.

EU har lovet Tyrkiet tre milliarder euro - hvad der svarer til 22 milliarder kroner - for at hjælpe med at bremse strømmen af flygtninge og migranter til Europa.

Sidste år landede flere end en million mennesker på EU's kyster, især på de græske øer og i Italien.

- Det handler ikke længere om penge, siger Erdogan onsdag.

Tyrkiske embedsmænd siger, at pengene ikke er ankommet, og at diskussioner om, hvordan pengene skal bruges, forsinker dem.

Samtidig advarer Italiens præsident, Matteo Renzi, om, at pengene alligevel ikke vil række nogen steder.

- Ingen af os kan tro, at det vil kunne løse problemet at give Tyrkiet tre milliarder euro, siger den italienske præsident ifølge dpa.

Flere end to millioner flygtninge opholder sig i Tyrkiet. De fleste er fra Syrien. Lige over 10 procent af dem bor i flygtningelejre.

Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu, skulle torsdag have deltaget i et minitopmøde om flygtningekrisen mellem Tyrkiet og enkelte EU-lande i Bruxelles.

Men mødet er blevet aflyst på grund af en eksplosion, der har dræbt 28 mennesker i Tyrkiets hovedstad, Ankara, onsdag aften.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip