Erdogan udpeger sin afløser som tyrkisk premierminister

Tyrkiets udenrigsminister, Ahmet Davutoglu, er torsdag aften valgt til leder af Retfærdigheds- og Udviklingspartiet, AKP, og bliver dermed premierminister efter Recep Tayyip Erdogan, som i næste uge tiltræder præsidentposten.

Beslutningen om at Ahmet Davutoglu overtager posten som leder af regeringspartiet blev meddelt af Erdogan på et partimøde i Ankara torsdag.

Erdogan, som har været premierminister siden 2003, sejrede for nylig ved præsidentvalget og tages i ed 28. august.

Den magtfulde politiker forventes at forvandle det hidtil meget symbolske præsidentembede til en mere magtfuld post i det politiske system. Den ambition har han også udtrykt under valgkampen.

Ifølge den tyrkiske forfatning må en præsident ikke have tilknytning til et parti, og oppositionen krævede allerede i sidste uge, at Erdogan skulle trække sig.

Nomineringen af Davutoglu vil først ske på en ekstraordinær partikongres 27. august, og han tiltræder dagen efter.

- Jeg er overbevist om, at vores kandidat til posterne som partileder og premierminister vil realisere målet om et nyt Tyrkiet og indfri AKP's politiske målsætninger til 2023, siger Erdogan.

I år 2023 kan det moderne Tyrkiet fejre 100 året for landsfader Mustafa Kemal Atatürks omfattende omvæltninger.

Davutoglu har været Erdogans loyale støtte i en årrække, først som rådgiver og siden som udenrigsminister fra 2009.

Udenrigsministeren, som er højtuddannet og taler flere sprog flydende, beskyldes af kritikere for at være neo-osmannisk og panislamisk.

Ahmet Davutoglu har stået i spidsen for en udenrigspolitisk linje, der sætter Tyrkiet i centrum som en stormagt i regionen.

/ritzau/AFP

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip