Erfarne Ida Jessen hædres med endnu en fornem bogpris

admin

424 uger siden

|

28/05/2016

Dagens topnyheder

Et kunstnerisk helstøbt værk, skrevet med stor sproglig sensibilitet og sikkerhed.

Sådan lød det fra juryen, da forfatteren Ida Jessen fredag aften blev hædret med hovedprisen "The Blixen Literary Award" for årets skønlitterære udgivelse i Dronningesalen i Den Sorte Diamant i København for sin roman "En ny tid".

Og juryen sætter den 51-årige forfatter i fint selskab, da de sammenligner hende med forfatter og journalist Herman Bang.

- En roman, som kan siges at genopvække den stille realisme, som vi kender den fra Herman Bang, men Ida Jessens roman repræsenterer også en eksperimenterende realisme, der vover noget nyt.

- "En ny tid" er et mesterligt psykologisk portræt af et menneske, som bliver sat fri til en ny tid efter mange år i stor ensomhed, lød det blandt andet i motivationen.

"En ny tid" er blot en i en lang række bøger fra Ida Jessen. Tilbage i 1989 debuterede hun med novellesamlingen "Under sten", og siden er det blevet til flere romaner og noveller for børn og voksne.

Ida Jessen har af flere omgange modtaget legater fra Statens Kunstfond og blev i 2008 indstillet til livsvarig ydelse. To gange har hun været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, og i 2010 modtog hun De Gyldne Laurbær for romanen "Børnene."

Det er andet år i træk, at Blixenprisen bliver uddelt. Sidste år løb forfatteren Kamilla Hega Holst med hovedprisen for romanen "På træk".

I alt er der uddelt 13 priser og legater ved fredagens prisfest. For første gang er der uddelt priser for årets lydbog, årets illustrator og årets indsats for ytringsfriheden.

Blandt nogle af de andre prisvindere er videnskabsjournalist Lone Frank for årets faglitterære udgivelse "Lystens Pionerer" og skuespiller Lars Mikkelsen for indlæsning af lydbogen "Den første sten".

Forfatter og forlægger Kåre Bluitgen blev hædret for årets indsats for ytringsfriheden ved at lægge forlag til to udgivelser, nemlig tegneserierne "Jesus og Mo" og "In his Name".

Med prisen for årets skønlitterære udgivelse følger 100.000 kroner.

/ritzau/