Erhvervsjournalist idømt fængsel for kursmanipulation

En yngre erhvervsjournalist fra København er mandag eftermiddag blevet dømt for kursmanipulation.

I en stribe artikler anbefalede manden sine læsere hos månedsmagasinet Penge & Privatøkonomi at købe aktier i små selskaber som en langsigtet investering.

Til sig selv havde han købt de samme papirer, inden hans artikler blev offentliggjort.

Den dømte opførte sig imidlertid ikke præcis på den måde, han havde anbefalet læserne - kort efter solgte han nemlig til en højere kurs.

Københavns Byret straffer den 28-årige mand med betinget fængsel i 30 dage, ligesom dommen lyder på konfiskation af 10.000 kroner.

Mandag eftermiddag foreligger rettens begrundelse og præmisser endnu ikke. Men straffens tyngde tyder på, at der ikke er tale om kursmanipulation i det omfang, som anklagemyndigheden mente.

I retten havde anklager Hans Fogtdal således procederet for tre måneders fængsel, ligesom kravet om konfiskation lød på lidt over 75.000 kroner.

Også forsvarsadvokat Christian Lundgren hæfter sig ved den relativt milde dom.

- Når han nu bliver dømt for kursmanipulation, er det efter min mening en meget let sanktionering af det, siger advokaten og understreger, at heller ikke han kender rettens præmisser.

I løbet af de kommende dage vil han sammen med sin klient overveje, om dommen skal ankes til landsretten.

- Han nægter sig skyldig. Han erkender, at han har skrevet artiklerne, og han erkender, at han har handlet. Men vi mener ikke, at der er tale om kursmanipulation, siger Christian Lundgren.

Tilbage i 2012 blev en tidligere redaktør på netop Penge & Privatøkonomi ligeledes dømt for kursmanipulation.

Dengang nåede sagen helt til Højesteret, der idømte journalisten fængsel i otte måneder. Det var en fordobling af den straf, som han fik i landsretten.

I den sag løb gevinsten op i cirka en million kroner på 13 handler i mindre selskaber.

/ritzau/

 

Dagens Gossip