Erhvervsliv håber på muskler til diplomatiet

Frihandel og internationalt samarbejde er helt afgørende for, at en lille åben økonomi som den danske kan vokse og trives.

Sådan har det overordnede budskab i forskellige nuancer lydt fra landets tungeste erhvervsorganisationer i det arbejde med at gennemtænke dansk udenrigspolitik, som ambassadør Peter Taksøe-Jensen har stået i spidsen for.

Her har blandt andet Dansk Industri, Landbrug & Fødevarer, Dansk Erhverv og Danmarks Rederiforening siddet med i en følgegruppe, der er kommet med bidrag til udenrigsgranskerens rapport, der offentliggøres mandag.

Ifølge Dansk Industris administrerende direktør, Karsten Dybvad, er der ingen tvivl om, at udenrigspolitikken er af stor betydning for erhvervslivet.

- Den rigtige udenrigspolitik kan føre til, at virksomheder kan skabe ny eksport, arbejdspladser og ny velstand, siger han.

Og netop fordi udenrigspolitikken er så vigtig for erhvervslivet, advarer organisationerne i samme ombæring mod at skære ned i det diplomati, der skal fremme danske interesser rundt om i verden.

- Lad være at skære ned på diplomatiet, det er den helt forkerte vej at gå. Sørg for at prioritere, at vi har mandskab og kundskab til stede til at kunne håndtere, at verden udvikler sig, siger Karen Hækkerup, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer.

Udenrigsministeriet skal spare 200 millioner kroner over de næste fire år, og ifølge netavisen Altinget betyder det blandt andet, at 200 stillinger nedlægges. Det svarer til hver 10. ansatte.

Anne Steffensen, administrerende direktør i Danmarks Rederiforening, håber, at Taksøe-rapporten er med til at stabilisere Udenrigsministeriet på det niveau, det er på i dag, så der ikke kommer yderligere besparelser.

- Vi er det mest globaliserede erhverv i Danmark. To tredjedele af vores aktivitet foregår uden for EU. For os er det rigtig vigtigt, at vi har en udenrigstjeneste, der understøtter virksomhedernes aktiviteter ude i verden, siger hun.

Hun peger blandt andet på Arktis som et område, hvor hendes branche har en særlig interesse.

- Vi er en af de meget få arktiske kyststater, og derfor kan vi spille en særlig rolle. Set med vores øjne er det vigtigt, at vi bruger vores diplomatiske muskler til at fastholde Arktis som et lavspændingsområde, hvor vi samarbejder med de andre stater.

Heller ikke Dansk Industri mener, at tiden er til at spare på udenrigstjenesten.

- Vi er en lille åben økonomi med tæt integration med verden omkring os, og derfor skal vi snarere styrke end svække udenrigstjenesten, siger Karsten Dybvad.

/ritzau/

 

Dagens Gossip