Erhvervslivet: Mere privat vækst og mindre pakkeleg

Udsigten til en større offentlig sektor næste år falder ikke i dansk erhvervslivs sværvægteres smag. Både Dansk Industri og Dansk Erhverv er bekymrede for, at regeringen i sit udspil til en finanslov for 2015 lægger op til at øge de offentlige udgifter.

- Vi står i en situation, hvor ledigheden er nede på fem procent, men alligevel lægger regeringen op til et offentligt underskud på 60 milliarder kroner.

- Forslaget kører alt for tæt på kanten af, hvad der kendetegner en sund økonomi, siger administrerende direktør Karsten Dybvad, DI, i en pressemeddelelse.

Han er betænkelig ved, at regeringen i sit udspil budgetterer med en vækst i de offentlige udgifter på 0,8 procent og samtidig holder fast i et historisk højt niveau for offentlige investeringer.

Regeringen vil dermed lade det faktiske underskud på de offentlige finanser stige til EU's smertegrænse på tre procent af BNP.

- Regeringen vælger den forkerte vej, når den lader en af verdens største offentlige sektorer vokse sig endnu større. I stedet for at øge de offentlige udgifter burde regeringen fokusere på, hvordan vi får mere ud af pengene i den offentlige sektor, siger Karsten Dybvad.

Både Dansk Erhverv og Dansk Industri efterlyser bud på, hvordan der skal skabes flere job i de private virksomheder.

- Hvis politikerne har en ambition om at skabe flere private job, bør de prioritere de offentlige udgifter dér, hvor de baner vejen for ny vækst. For eksempel uddannelse, forskning og infrastruktur, siger Karsten Dybvad

Hos Dansk Erhverv havde man hellere set skattelettelser end sundhedspakke på programmet.

Regeringens bud på en finanslov har for stort fokus på at styrke velfærdsområdet og for lidt fokus på forudsætningerne for den økonomiske vækst, der skal finansiere den, siger administrerende direktør Jens Klarskov, Dansk Erhverv.

- Der skal holdes fokus på at forbedre virksomhedernes muligheder for at skabe vækst og arbejdspladser. Det er helt afgørende for virksomhederne, at finanslovforhandlingerne ikke ender i en pakkeleg, som der ikke er penge til, siger han i en pressemeddelelse.

Han mener, at man ikke kommer uden om at se på de danske skatter, hvis man vil have mere vækst.

Begge organisationer mener, at der er behov for at lempe vilkårene for at drive virksomhed i Danmark og at holde fast i dagpengereformen, hvis der skal gang i væksten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip