Erhvervslivet øger reformpresset på Løkkes regering

26/04/2016 06:07

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Med en række reformforslag til regeringen opfordrer erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI) regeringen til at skrue op for ambitionerne.

Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

DI vil blandt andet fremrykke en pensionsalder på 68 år og mindske udgifterne til førtidspensioner for at få råd til skattelettelser.

- Den økonomiske vækst er langt fra imponerende, og væksten i produktiviteten er gået i stå. Det er nødvendigt at gå offensivt til værks på reformagendaen til efteråret. Der skal søsættes noget større, siger Morten Granzau Nielsen, erhvervsøkonomisk chef hos DI, til Finans.

Organisationen foreslår eksempelvis, at der med reformer skal flyttes 10.000 danskere fra overførselsindkomster til beskæftigelse. Derudover bør pensionsalderen ifølge DI være 68 år allerede i 2025 frem for først i 2030.

De offentlige finanser presses ifølge DI af stigende udgifter til ældre, af det faldende skatteprovenu fra energien i Nordsøen, af tilstrømningen af flygtninge samt af behovet for at investere i forskning og uddannelse.

Samtidig har regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen lovet at lempe skatten i bunden af indtægtsskalaen, så det bedre kan betale sig at arbejde.

Ifølge økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet skal der skaffes så mange penge på én gang, at man bliver nødt til enten at løfte pensionsalderen eller helt at afskaffe efterlønnen.

- Det drejer sig ikke kun om, hvad der er økonomisk muligt, men også hvad der er politisk muligt. Jeg tror ikke, at de kan finde de penge, der skal til, siger Bo Sandemann Rasmussen til Finans.

/ritzau/