Erhvervsminister: Flere boligejere skal betale afdrag

Skrevet af admin

|

02/12/2013

Dagens topnyheder

Danskerne er rigtig glade for at slippe for at betale af på deres boliglån i en periode. Men de afdragsfrie boliglån står for tur i regeringens bestræbelser på at fremtidssikre det danske realkreditsystem.

Med et lovforslaget i hus som skal mindske risikoen ved de korte flekslån er det ifølge erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) nu tvingende nødvendigt at se på omfanget af de afdragsfrie lån.

- Jeg vil gerne understrege, at jeg på ingen måde har et ønske om at revolutionere realkreditten eller begrænse boligejernes valgmuligheder, når de skal vælge boligfinansiering, sagde ministeren på Finansrådets årsmøde.

- Men vi kommer ikke uden om at se på omfanget af de afdragsfrie lån. De udgør i dag 57 procent af det samlede udlån til boligejerne. Boligejerne skal fortsat have adgang til afdragsfrie realkreditlån. Men alt med måde, tilføjede han.

Derfor er Finanstilsynet gået i gang med at se på, hvordan et stærkere tilsyn med realkreditten kan skrues sammen - en såkaldt tilsynsdiamant..

- Men der er også andre instrumenter, der kan anvendes til at sikre, at de afdragsfrie lån bruges med lidt større forsigtighed.

- Under alle omstændigheder må det centrale være kreditvurderingen af den enkelte kunde, hvor instituttet skal afgøre, om der kan bevilges afdragsfrie lån, sagde ministeren.

Regeringen har netop fremlagt lovforslaget, som skal dæmpe finansieringsrisikoen for de korte rentetilpasningslån, som mange boligejere foretrækker.

Lovforslaget skal mindske risikoen for realkreditinstitutterne, når de hvert år skal refinansiere lån for flere hundrede milliarder, hvis renten pludselig stiger voldsomt.

Især har de internationale ratingbureauer været skeptiske overfor realkreditinstitutternes store udlån af flekslån.

Nationalbankdirektør Lars Rohde sagde fra talerstolen på Finansrådets årsmøde, at det er Nationalbankens vurdering, at der med forslaget om tvungen, betinget løbetidsforlængelse er fundet en gangbar løsning på problemerne.

- Der skabes med lovforslaget fuldstændig klarhed om, hvad der vil ske i tilfælde af meget store, pludselige rentestigninger eller i tilfælde af en fejlet auktion. Refinansieringsrisikoen flyttes over på investorerne, sagde nationalbankdirektøren.

/ritzau/