Erna Solberg præsenterer sin regering i Oslo

16/10/2013 12:31

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Norge fik onsdag sin anden kvindelige statsminister, da lederen af det konservative parti Høyre, Erna Solberg, overtog magten midt på dagen.

Den 52-årige Solberg var til statsråd på Slottet i Oslo, hvorefter hun og de øvrige nye ministre ville tage videre til deres respektive ministerier.

Den nye regeringschef præsenterede sin regering, da hun læste sin ministerliste op for pressen onsdag formiddag i Stortingets vandrehal. Hun har sammenstat en ny regering med bred erfaring, som består af lige mange mænd og kvinder.

- Jeg tror, at det bliver en styredygtig og god regering med meget vidende politikere med erfaringer fra både storting og regering. Jeg ser frem til fire vellykkede år, siger Solberg om sine egne forventninger til regeringsholdet.

Den nye regering, der består af lige mange mænd og kvinder, er den første nogensinde, hvor Fremskrittspartiet indgår.

Den tæller 18 ministre - 11 fra Høyre og syv fra Fremskrittspartiet.

Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen, bliver som ventet finansminister.

- Siv kommer til at gøre et udmærket job, og jeg glæder mig til at arbejde tæt sammen med hende, siger den nye statsminister.

Børge Brende, der kommer fra en stilling som direktør i Word Economic Forum, bliver ny udenrigsminister.

Solberg har hentet sin partifælle Brende hjem i håb om at få forbedret Norges anspændte forhold til Kina, efter at den kinesiske dissident Liu Xiaobo fik Nobels fredspris i 2010.

Efter otte år med en rød-grøn regering afgav Jens Stoltenberg magten klokken 10 onsdag formiddag ved et statsråd med kong Harald på Slottet. Den afgåede regering tog afsked med en stor folkemængde på slotspladsen efter statsrådet.

-Det bliver helt sikkert meget fint at sove hjemme, siger Stoltenberg, der efter en årrække i den officielle statsministerbolig flytter hjem til sin egen privatbolig på Nordberg i Oslo.

/ritzau/NTB